Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utebliven knockout med slugger på scen

Det var som att närvara på ett medlemsmöte när folkpartiledaren skulle hålla tal i Almedalen. Det är lördag och lördagar innebär en liten men lojal publik. De flesta som omringade scenen bar därför partisymbolen och Janne kunde i inledningen av sitt tal stolt namnge flera gamla liberala pamparna som satt och lyssnade nära scenen.

Jan Björklund har gjort sig känd som en slugger på den politiska scenen. Ofta underhållande att lyssna på - även när man inte håller med - för man vet att ordentliga smockor kommer hagla över motståndarna.

Men under sitt kanske sista tal i Almedalen var han ovanligt svag i boxningsringen. Smockor delades ut till Åkesson, Fridolin och Schyman. Men det kom aldrig någon ordentlig knockout. Jag önskade mig en grand final men den kom aldrig.

Något Björklund förmodligen hoppades på. Det borde han i alla fall ha gjort.

Det går nämligen inte så bra för Folkpartiet. När väljarna lämnar Moderaterna går de inte till Folkpartiet, vilket annars varit ett självklart andrahandsalternativ. Minns bara det framgångsrika Folkpartivalåret 2002 som i grunden var ett misslyckat valår för Moderaterna.

Det är utbildningspolitiken som inte riktigt flyger i den allmänna opinionen. Svenska folket vill nog fortfarande se ordning och reda i skolan, så inriktningen är rätt. Men folket verkar inte lita på Folkpartiets förmåga att genomföra det.

Så Jan Björklund valde att tala om jämställdhet. Folkpartiets stora löfte är att utbildade sjuksköterskespecialister ska få 5000 kronor mer i lön. Precis som det tidigare genomförda lönelyftet för förstelärare inom skolan. Dess nackdel är att löneökningens hållbarhet står och faller med den statliga medfinansieringen. Vad händer om ekonomin blir sämre? Ska kvinnor då riskera lägre lön eftersom reformen inte går att finansiera.

Men Ambitionen är lovvärd för jämställdhetsdebatten kan inte längre enbart handla om rättigheter. Den måste börja handla mer om möjligheter och där har kvinnors karriärmöjligheter en självklar plats.

Andra löften var en tredje pappamånad. Förslaget går i linje med en bättre jämställdhet, men det är oklart om förslaget kommer ge fler väljare. Det brukar inte vara särskilt populärt när politiker vill pilla i föräldraförsäkringen.

I sak var det bra budskap Jan Björklund bjöd på under sitt tal i Almedalen. Och kanske är det också en liberal jämställdhetspolitik som tillslut kommer frälsa Folkpartiet med ett ökat väljarstöd.

Men egentligen önskade jag mig allra mest, att någon annan talade på Folkpartiets dag i Almedalen.