Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Uteblivet besked om vargjakt anmäls

Ruvhten Sijte sameby i Härjedalens kommun anmäler Naturvårdsverket till Justitieombudsmannen, JO, för att byn inte fått svar på sin ansökan om skyddsjakt på två vargar.

Enligt anmälan har ännu inget svar kommit efter elva månader. Detta trots att Ruvhten Sijte har begärt en skyndsam handläggning med hänvisning till skador för rennäringen och haft flera kontakter med myndigheten.

Samebyn ansökte 19 december 2010 om skyddsjakt på två individmärkta vargar inom samebyns vinterbetesmarker. För att undvika såväl primära skador såsom renförluster och sekundära skador såsom merarbete, bevakning med mera begärde samebyn en skyndsam handläggning av ärendet.

Samebyn påpekar att de senaste åren har utsatts för ökade negativa effekter på grund av ökade rovdjurförekomster inom byns betesområde och att förutsättningarna för skyddsjakt förändras om ärendets handläggning pågår under en längre tid.

Naturvårdsverket har ännu inte fattat beslut i frågan.