Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Uteblivna bidrag slår hårt mot kommunerna

Beskedet att det inte blir några extra pengar till kommunerna i år slår hårt.
– Nu hade vi verkligen behövt extra stöttning, säger Ragunda kommuns ekonomichef Martin Rolén.

Ragunda är en av många kommuner som i dag står inför stora och mycket kännbara besparingar för att klara sin ekonomi.

Årets budget förutsätter att man hittar besparingar i storleksordningen 6,2 miljoner kronor.

– För att få vår ekonomi i balans år 2012 är sparkravet för de närmaste åren minst 25 miljoner kronor. Det motsvarar 50-60 tjänster, konstaterar Martin Rolén.

Trots tidigare löften från regeringen om att landets kommuner skulle få extra pengar redan i år har man i Ragunda inte tagit med ett sådant löfte i budgetkalkylerna.

– Vi måste rätta oss efter de faktiska förutsättningar som vi har. Därför kan man inte budgetera intäkter man bara fått löften om. Men självklart hade ett extra tillskott varit mer än välkommet i den ekonomiska situation vi befinner os i. Vi har haft det bekymmersamt i flera år. Nu räcker det inte längre med brandkårsutryckningar. Nu måste vi fokusera arbetet på en långsiktig plan för hur vi ska klara den kommunala verksamheten år 2012. Vägen dit blir mycket bekymmersam, säger Martin Rolén.

Kommunernas arbetsgivareorganisation Sveriges kommuner och landsting, SKL, har i ett brev till regeringen begärt extra anslag till kommunerna med 3 miljarder kronor i år och ytterligare 5 miljarder nästa år.

– 15 000 förlorar jobbet inom kommunsektorn om kommunerna inte får den hjälpen, konstaterar SKL.

Man har också fått stöd av Konjunkturinstitutets ledning som konstaterat att kommunerna måste få ekonomisk hjälp.

Men de ekonomiska talesmännen för partierna i den borgerliga alliansen säger nej till nya pengar redan i år. Däremot kan det bli aktuellt nästa år.

– Ja, det är ett måste, anser Ragundas ekonomichef Martin Rolén.

– Vi befinner oss i ett extremt läge med lågkonjunktur och risk för arbetslöshet som i förlängningen ger kommunen ökade kostnader samtidigt som vi får minskade skatteintäkter. Vi går redan på knäna, summerar han läget.