Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Uteslutna Sverigedemokrater polisanmäls

Sverigedemokraterna ska polisanmäla två uteslutna medlemmar. Enligt SD:s distriktsordförande har de två tömt Östersundsavdelningens bankkonto.

De två medlemmarna, förre ordföranden Gerhard Carlsson och förre kassören Carl Festin uteslöts ur Sverigedemokraterna 17 september i år. Enligt SD:s distriktsordförande Ronny Carlsson finns bara 15 öre kvar på SD Östersunds konto.

– Vår nye kassör upptäckte att fakturor betalats ut till Gerhard Carlsson och Carl Festin 21 september, alltså efter att de mist sin teckningsrätt för avdelningen. Motiveringen på fakturorna var ersättning för arbete och att de nu blivit uteslutna. Men datumet på fakturan är satt till 12 september, alltså fem dagar innan de uteslöts, säger Ronny Karlsson.

Enligt Ronny Karlsson rör det sig sammanlagt om 20 000 kronor som betalats ut.

– Vi tänker polisanmäla detta, säger han.

Förre ordföranden Gerhard Carlsson menar att det inte finns några oegentligheter.

– En polisanmälan får de gärna komma med. Jag kan svara för mig, säger Gerhard Carlsson.

– När jag hörde rykten om att jag skulle uteslutas lämnade jag in en faktura på ersättning för arbete och resor jag gjort för partiets räkning under året och som jag inte tagit betalt för tidigare. Jag tycker vi har rätt att få betalt för vår insats.

Enligt Gerhard Carlsson finns det många interna motsättningar i SD:s Jämtlandsdistrikt och det är det som är bakgrunden till polisanmälan.

– Det har varit så mycket smutskastning det senaste året, så oj, oj, oj, säger Gerhard Carlsson, som anmält Ronny Carlsson (SD) för förtal efter uteslutningen.

– Så det är klart att han vill anmäla mig och Carl. Vi får väl se vad som händer, det är ord mot ord.

Ronny Karlsson förnekar att det är den konflikten som ligger bakom polisanmälan.

- Jag har inte fått någon information från något håll om att jag skulle vara anmäld för förtal, detta är något nytt. Angående polisanmälan så är det Sverigedemokraterna Östersund som gör anmälan mot Gerhard och Carl Festin, inte jag som distriktsordförande eller distriktsstyrelsen. Det är Gerhards och Carl Festins tidigare styrelsemedarbetare som gör denna anmälan.

I ett mejl till ÖP kommenterar förre kassören i SD Östersund, Carl Festin, polisanmälan så här:

"Ronny Karlsson plus fyra andra lokala SD-politiker är polisanmälda för förtal. [...] Ärendet är från åklagarkammaren i Östersund överfört till JK för bedömning. [...] SD-riks styrelse står nu således inför tämligen säkra fakta att de uteslutit Gerhard Carlsson och Carl Festin på förtal och brottslig grund. Uteslutningar som berörde de två som enligt demokratisk ordning fått teckningsrätten för föreningen. Att förtalet och uteslutningarna var i syfte att komma över Östersundsföreningens partistöd är således en logisk tanke. [...] Vi har därför låst medlen och kommer även att försöka stoppa kommande utbetalningar från kommunen intill dess att förtalsmålet är juridiskt avklarat."