Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utflyttningen från city – en överraskning för både politiker och cityledning

Att Intersport och Landbys packar ihop sina butiker i centrala Östersund var inget som kommunalrådet visste om, eller räknade med. Men det är en förändring som han inte tror är möjlig att stoppa.

Det var i slutet av förra veckan som butikernas ägare, Richard Åslund, lämnade beskedet att de lämnar sina lokaler på Prästgatan och Storgatan när de nu öppnar nytt i Lillänge. Argumentet bakom flytten är att lokalerna i centrum inte längre är ändamålsenliga för dagens handel.

För kommunstyrelsens vice ordförande, kommunalråd Anders Edvinsson (S), kom flyttbeskeden som en överraskning.

– Nu är det ju två välkända och etablerade företag som lämnar och de kommer naturligtvis lämna ett tomrum efter sig, säger han, men konstaterar samtidigt att det är företagets ledning som gjort bedömning att det är mer affärsmässigt att flytta ut sin verksamhet till Lillänge.

I början av maj kom beskedet om att Biltema etablerar sig i Östersund, på en tomt vid Lillängerondellen. En etablering som fick en bred politisk majoritet. Men Anders Edvinsson tror inte att det beslutet påverkat den senaste utvecklingen.

– Att Biltema har valt att etablera sig här kan påverka, men vad jag förstår har de här tankarna funnits en längre tid hos ägarna till de här butikerna. Det har varit på gång ett tag.

Under sommaren har Anders Edvinsson pratat med flera av butiksägarna i centrala Östersund. En återkommande fråga är att många upplever att det är brist på parkeringar.

– Många säger att bilen är en viktig omständighet för kunder i Östersund. Många upplever att det finns för få parkeringsplatser i stan, men jag brukar kontra med att säga att parkeringshuset aldrig är fullt. Där brukar jag själv parkera. Så det finns parkeringsplatser.

Inte heller ordförande för Östersund handel, Annette Lindow, säger att hon visste om att butikerna var på väg att flytta.

– För mig kom det som en överraskning, jag hade inte hört någonting innan, säger hon.

Hon håller med om att det är problematiskt att två stora aktörer nu lämnar centrum, men tror inte att det är dödsstöten för cityhandeln.

– Jag har svårt att säga att det är ett trendbrott eftersom jag inte vet vad som ligger bakom beslutet att flytta, säger hon.

– Det är väldigt väsentligt att vi har en levande stadskärna. Det är inte i första hand butiker i ytterkanterna av stan som lockar hit besökare.

Varken politikerna i Rådhuset eller Östersunds handel planerar några kortsiktiga åtgärder för att förhindra att fler butiker packar ihop.

Men en arbetsgrupp är tillsatt för att se över handelspolicyn i Östersund.

– Den behöver uppdateras. Det vore fel att bromsa utvecklingen i Lillänge, men vi styr upp det med en uppdaterad policy, säger Anders Edvinsson.

Vid kommunstyrelsen senaste sammanträde beslutades det även att bevilja Destination Östersund 600 000 kronor, som är tänkta att gå till marknadsföringskampanjer på den norska marknaden.

– Den norska marknaden har dibbat rejält på sista tiden, säger han.

– Jag känner inget tvivel om att city fortsatt kommer att vara attraktivt, men det kommer att förändras. Troligen mindre av stora affärskedjor och mer av caféer och mindre butiker.

Läs mer:

Intersport och Landbys öppnar butiker i Lillänge

Biltema öppnar i Östersund

Fler tomma skyltfönster på Storgatan

"Behöver inte vara ett trendbrott"