Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utklassningsseger för Göran Andersson

Ingen kunde hota Göran Andersson på vägen fram mot sitt första VM-guld i styrkelyft.
– Jag är väldigt glad, det är så mycket som ska stämma i en sån här tävling, säger ÖAK-lyftaren som vann i överlägsen stil.

Annons

61-årige Göran Andersson från Östersund är världens starkaste i sin klass – och han är det med råge.

När VM i styrkelyft för veteraner avgjordes i Pilsen, Tjeckien, i dag vann han +120 kilosklassen för 60-69-åringar i utklassningsstil.

Han inledde med att slå sitt eget personbästa i knäböj med hela 20 kilo när han baxade upp enorma 280 pannor.

Sen blev det ännu bättre: 235,5 kilo i bänkpress – världsrekord för bänkpress i en styrkelyftningstävling (Göran har även det absoluta världsrekordet i bänkpress på 240 kilo).

– Jag tog 235,5 i första lyftet och sen fick jag upp 242,5 ganska lätt i båda de andra lyften, men jag rörde lite för mycket på huvudet och fick de underkända, säger Göran.

– Men jag hade som sagt redan slagit världsrekord.

Han hade också slagit knock på sina motståndare – när han sedan avslutade med 220 kilo i marklyft skrevs segermarginalen till hela 130,5 kilo.

– Jag var ju favorittippad, men jag är ändå väldigt glad. Det är ju så mycket som ska stämma för att man ska lyckas fullt ut i en sån här tävling. Det är utrustningen, det är tekniken och formen.

– Riktigt skönt att få lyckas, säger Göran efter sitt första VM-guld i styrkelyft.

Sedan tidigare är Göran Andersson världsmästare i bänkpress och kan väl därmed utan darr på rösten kalla sig världens starkaste 60-åring.

ÖAK:s andre världsklassveteran, Kari Mattilla, som med sina 69 år tävlar mot betydligt yngre lyftare slutade sist i sin klass.

Enligt rapporterna verkade det som att han gick lätt i knäböj och bänkpress för att spara sig till marklyft men fick bara 220 kilo där och blev helt utan medalj den här gången.