Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utmana storstadsnormen

Annons

"Kom du inte längre än såhär? Ska du inte flytta härifrån och göra någonting av ditt liv?"

Som unga på landsbygden får vi ofta höra att den plats där vi bor, som vi valt, inte är en plats för en person med ambitioner.

Storstaden har blivit norm som vuxit sig stor och stark och som snart kväver alla alternativ. Ett sådant samhälle är inte ett samhälle för mångfald, valfrihet eller hållbarhet. Nu måste vi utmana storstadsnormen!

Normen frodas och reproduceras genom såväl mediala som samhällsetablerade attityder. Detta sätter oss unga som väljer att bo på landsbygden i en svår sits – vi är misslyckade om vi stannar, men ses som svikare om vi väljer att inte flytta tillbaka.

För att landsbygden ska kunna leva och blomstra behövs människor i alla åldrar. Det kommer inte att ske ifall inte samhällets makthavare, organisationer och invånare arbetar med att förändra de missvisande attityderna mot ungas möjligheter på mindre orter.

Att stanna kvar på landsbygden likställs ofta med att sakna ambitioner. Många vuxna uppmanar oss att flytta härifrån, men är inte sena med att välkomna oss tillbaka när vi utbildat oss och skaffat barn.

Vore inte en bättre strategi att uppmuntra oss, göra oss delaktiga och betrakta oss som den resurs för bygden vi faktiskt är? Vuxna som bor på landsbygden har ett stort ansvar för att förändra attityden mot oss unga som väljer att stanna kvar.

Ett liv på landsbygden kan vara hållbart, kreativt och erbjuda framtidsmöjligheter – precis som ett liv i staden.

Om unga ska stanna kvar på landsbygden måste vi minska möjlighetsgapet mellan stad och landsbygd. Vi kan inte ha ett samhälle där samtliga funktioner och strukturer utformats utifrån storstadsnormen.

Vi måste förbättra möjligheten för unga att organisera sig på landsbygden. Det behövs en ökad strukturell flexibilitet för att möta landsbygdens speciella förutsättningar, med mindre medlemsunderlag och större omsättning på ungdomar.

Dagens regelverk måste anpassas även efter landsbygdens utgångsläge och inte ha storstaden som ensam förebild.

Det finns organisationer och grupper som arbetar för ungas möjligheter på landsbygden och ansträngningarna har gett goda resultat. En förändring är möjlig men vi måste ändra vår attityd till landsbygden och sluta använda storstaden som måttstock för vad som är ett önskvärt liv.

Landsbygden kan med sina villkor aldrig bli som staden, men staden kan heller aldrig bli som landsbygden.

Vi tror inte att den pågående urbaniseringen och ensidiga tron på storstaden är hållbar. Ett fungerande Sverige kräver både en levande stad och en levande landsbygd – med lika villkor för olika förutsättningar.

Vi unga på landsbygden vet vilket samhälle vi vill ha.

Vi vill ha ett samhälle med en mångfald av människor och levnadssätt. Vi vill ha ett samhälle där människor är öppna för varandras val och drömmar. Vi vill ha ett möjligheternas samhälle.

Därför måste vi utmana storstadsnormen!

Anna Frestadius

Hela Sverige ska leva

Josefina Andersson

U LAND

Elin Larsson

Vi Unga

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel