Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

– Utnyttjade arbetare gör dåligt jobb

– Man kan inte förvänta sig att utnyttjade arbetare gör ett bra jobb. När det gäller ett sådant säkerhetsprojekt som en kraftstation skulle jag vara mycket orolig.
Det säger Guy Standing, engelsk ekonomiprofessor som skriver böcker om framväxten av prekariatet - bemanningsanställda utan rättigheter.

Han kommer till Sverige samma vecka som Hissmofors invigs. Då ska han prata om sin nya bok på temat; den helt nya klassen arbetare från fattiga delar av världen som exploateras i Europa - prekariatet.

– Det är polacker, portugiser, greker och värst utnyttjade är kineser. Trenden med bemanningsföretag som undviker att betala skatt och som utnyttjar dessa människor växer, säger han.

När det gäller irländska bemanningsföretaget Atlanco Rimec som lejde in polacker att bygga Hissmofors tycker han att man kan utkräva ansvar från kommunägda Jämtkraft och huvudentreprenören NCC.

– För Atlanco Rimec hade välkända meriter. De var ökända för att utnyttja anställda. Jag tycker att man kan kräva ett två-årigt förbud för sådana företag att verka efter att de har ertappats.

Men någon högljudd kritik kom inte mot NCC:s val av underleverantör, som både hade pågående strider med Skatteverket och Byggnads.

NCC kommenterade att bolaget inte hade hittat något som kunde stoppa Atlanco, "Vi har ju avtal med dem om att de ska följa regler och lagar", "...vi utgår från att de företag vi upphandlar följer gällande lagar och regler", sa NCC:s affärschef för region Norrland, Rickard Mattsson.

– Det är klart de säger så, säger Pia Bergman, nationell samordnare för ekonomisk brottslighet vid Skattemyndigheten som nyss fick rätt av Kammarrätten i skattemålet mot Atlanco.

– Oftast ser det ju bra ut vid upphandlingen men det allvarliga är att ingen uppföljning görs av hur det går. Ofta är det omöjligt att säga upp dessa avtal. Det borde vara möjligt att ta konsekvenserna av att inte göra som det är sagt.

I en dokumentär om Atlanco Rimec framgår att företaget har en databas med uppgifter om alla sina arbetare. De som går med i facket svartlistas.

– Det är väl knappast enligt svenska regler, säger Guy Standing.