Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utökat arbete om barn som far illa

Sedan början av hösten tar barn- och utbildningsnämnden i Östersund del av siffror, som visar hur många orosanmälningar om barn som far illa som kommer in till kommunens socialtjänst. Det är en del av ett ökat arbete om barn som far illa.

– Vi vill ha siffrorna för att kunna möta de behov vi ser i skolor, och vi behöver jobba närmare med Elevhälsan. Orosanmälningarna är en viktig parameter för att synliggöra, och för att barnen inte tappas bort i systemen. Ambitionen är att få ner antalet anmälningar, säger Björn Sandal (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Han beskriver att nämnden har ett nära samarbete med socialnämnden, om orosanmälningarna.

– Det är ju våra och socialnämndens "gemensamma barn", säger Sandal.

Under november 2013 kom det in 133 orosanmälningar till kommunens socialtjänst om barn som far illa.

Av dem kom drygt en tredjedel från polisen, näst vanligast var att en anhörig eller en anonym hörde av sig.

Från förskola och skola gjordes 15 orosanmälningar under november.

Av det totala antalet anmälningar har 29 lett till inledda utredningar.

Siffrorna har begärts ut av nämnden sedan hösten 2013, och det är svårt att dra några slutsatser än

– Vi vet ju inte om det är mycket eller lite, men nu börjar vi få ett råmaterial. Det här är ett arbete som är igångsatt, men som verkligen inte är i land ännu.

– Vi behöver hjälp med att tolka siffrorna. Finns det dubbelanmälningar? Vad har utredningarna lett till? Det måste vi ta reda på, säger Björn Sandal.