Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utökat flyktingmottagande även nästa år

Östersunds kommun fortsätter med utökat flyktingmottagande nästa år. Den främsta anledningen är situationen i Syrien.

Annons

Kommunen har en löpande överenskommelse med Migrationsverket om att kunna ta emot mellan 80–100 flyktingar.

Men den överenskommelsen utökades tillfälligt till 280–320 platser för 2013 på grund av oroligheter i omvärlden, framför allt i Syrien.

Och eftersom situationen i Syrien tycks fortsätta kommer Östersunds kommun att ha utökat mottagande även nästa år.

Det handlar om 250 platser varav 150 är anvisningsbara, det vill säga att kommunen väntas erbjuda ett boende.

Kostnaderna finansieras genom statsbidrag och utökat kommunbidrag till de berörda verksamheterna.

Det är kommunledningsförvaltningens – med kommundirektören Bengt Marsh i spetsen – och de berörda förvaltningarnas ansvar att redovisa vilka konsekvenser det ökade flyktingmottagandet och antalet asylsökande får för ekonomin och verksamheterna i kommunen.

Det beslutade utvecklingsutskottet i tisdags.

Det är länsstyrelsen som önskar ökningen och som samordnar flyktingmottagandet.

Enligt Migrationsverkets prognos väntas mellan 46 000 och 57 000 människor söka asyl i Sverige under 2014.

Det beror framför allt på den förväntat fortsatt kritiska situationen i Syrien, men det väntas också komma många asylsökande från bland annat Somalia, Afghanistan, Eritrea och västra Balkan.

Sedan förra året finns det boenden för asylsökande i Grytan och på Frösön. Totalt i länet finns det 800 platser, varav 350 i Östersunds kommun.

Ungefär hälften av människorna som bor där har redan fått uppehållstillstånd, men deras kommunplacering någonstans i Sverige dröjer.

Länsstyrelsen föreslår, i samråd med Arbetsförmedlingen, att Jämtlands län ska erbjuda totalt 1 027 platser för flyktingmottagande 2014.

Av dem föreslås 592 stycken vara anvisningsbara, de öviga 435 platserna är för människor som förväntas bosätta sig på egen hand, till exempel beroende på att anhöriga redan finns i länet.