Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utökat moderatnej till Mittregion

Moderaterna i Västernorrland har nu anslutit sig till partikamraterna i Jämtlands län och sagt nej till hoppat av planerna på att bilda region mitt tillsammans med landstinget i Jämtlands län.

– Det är en majoritet i moderaterna i vår styrelse som säger nej, säger landstingsrådet Per Wahlberg (M).
Moderaterna i Västernorrland har tidigare varit positiva till en region med Jämtlands län. Men sedan bland annat Örnsköldsviks och Sollefteå kommun hoppat av och vill norrut har även moderaterna blivit tveksamma.
Det var enligt Per Wahlberg när landstingsfullmäktige i Jämtlands län beslutade om ett ja med överprövning till en regionbildning mellan Västernorrland och Jämtlands län som fick honom och hans partikamrater att svänga.
– Det är framför allt det som stökat till det. Hade vi hållit kvar det som var innan landstingsfullmäktige i Jämtlands län hade vi varit med, säger han.
Vid landstingsfullmäktigesammanträdet i Östersund 15 november var Moderaterna ensamt som parti att säga nej till att bilda en Mittregion.
Moderaternas avhopp från Mittregionarbetet blev känt under måndagen i den regionberedning som finns inom Västernorrlands läns landsting.
M var ensamt i sitt avhopp. Samarbetspartierna i den styrande alliansen; C, FP, KD, MP och Sjukvårdspartiet stod alla bakom det regionbeslut som landstingsfullmäktige i Västernorrland enhälligt fattade i juni ifjol.
– Jag är besviken på Moderaterna, sa i går kväll Elisabet Strömqvist (S) som är landstingsråd i opposition.
Hennes bedömning var då att det trots allt skulle gå att arbeta vidare och ansöka om en regionbildning tillsammans med Jämtlands län. Men det var innan Jämtlandscenterns avhopp var känt.