Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utred framtiden för svensk mjölkproduktion

Mjölkpriserna faller och lönsamheten i svensk mjölkproduktion är mycket pressad. Orsakerna ligger till del i obalans mellan produktion och konsumtion av mejerivaror i världen.

Efter 2007 års rekordhöga priser har den globala konsumtionen minskat medan mjölkproduktionen har ökat. Världsmarknadspriserna för mjölk och mejerivaror sjunker och detta påverkar prisnivåerna även i Sverige.  Men också inom Sverige finns förhållanden som påverkar mjölkpriserna.

Här finns aspekter som att färre aktörer troligen leder till ett bättre kapacitetsutnyttjande i den svenska mejeriindustrin och större möjligheter att ta tillvara marknadens möjligheter. Detta är förhållanden som mejeriernas ägare och styrelser själva har ett inflytande över.

De svenska mjölkböndernas ekonomi är i dag hårt ansträngd och viktiga delar av den svenska mjölkproduktionen hotas. Därför får ingen möda sparas när det gäller att stärka mjölkproducenternas ekonomi. Vi bedömer vidare att dessa frågor är sådana att de inte kan lösas enbart av varje mejeriförening för sig.

Vi uppmanar styrelserna i de svenska mejeriföreningarna att senast i mitten av maj i år ta initiativ för att förutsättningslöst utreda hur betalningsförmågan till svenska mjölkproducenter kan stärkas. Så att förutsättningar ges för en fortsatt svensk mjölkproduktion.

”Nätverk Mjölk” genom styrgruppen:
Olle Jonsson, Milko,
Lars Erik Karlsson, Skåne,         
Börje Olofsson, Arla,
 Anders Johansson, Norrmejerier,     
Jonas Holgersson, Gäsene,
 Morgan Dahlgren, Falköping,   
 Roy Andersson, Gefleorten,

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel