Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utredning: Ledarskapsproblem och tystnadskultur på Stadsteatern

Utredningen om arbetsmiljön och ledarskapet på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm, som initierades i kölvattnet av Metoo, visar att det funnits ledarskapsproblem och att en tystnadskultur har rått på arbetsplatsen. Men bilden är splittrad.

Utredningens slutsats är bland annat att ledningen och styrningen av verksamheten på Kulturhuset Stadsteatern har varit otydlig, även om den förbättrats under 2017.

"Min uppfattning är att rapporten ger en bred bild av verksamheten och av stämningarna inom Kulturhuset Stadsteatern. Det finns mycket som är bra, med också sådant som behöver utvecklas", säger Ingela Lindh, vd för Stockholms Stadshus AB, i ett pressmeddelande, som också lägger till att utredningen ger en bra grund för att bygga ett ledarskap och en arbetsmiljö som motverkar trakasserier.

Däremot, skriver utredarna, har det inkommit redogörelser om ageranden av ett fåtal män utanför ledningsgruppen. Enligt de intervjuade ska ageranden som betecknas som "sexuella trakasserier, trakasserier och elakheter" ha fått fortgå under lång tid och endast lett till tillsägelser i enskilda samtal.

Utredarna rekommenderar också en översyn av hur verksamheten styrs

Utredarna anser att Stadsteatern behöver arbeta med ledarskapsfrågor och att det är viktigt att ledaren kan leda andra chefer. Utredarna rekommenderar också en översyn av hur verksamheten styrs och att ledningen kommer tillrätta med den tystnadskultur som anställda upplevt.

Utredningen bygger bland annat på intervjuer med drygt 130 personer med kopplingar till Kulturhuset Stadsteatern.

Utredaren påpekar att det inte varit en entydig bild av ledarskapet och arbetsförhållandena. En del har upplevt ledarskapet som motiverande medan det för andra har varit pressande.

Läs mer: Så minns Kultursverige Benny Fredriksson

Mika Romanus, förbundsdirektör på Teaterförbundet, säger att rapporten "är ganska översiktlig och inte ger några konkreta rekommendationer".

- Men den ger ändå en bild av den problematik kring arbetsmiljö, ledarskap och organisation som har varit kända sedan tidigare _ och som facket också har påtalat, säger hon och tillägger att lokalavdelningen på Kulturhuset Stadsteatern "kommer att läsa utredningen ordentligt och förmodligen göra ett uttalande under nästa vecka".

Romanus säger också att ett stort arbete återstår vad gäller arbetsmiljön.

- Men det är arbetsgivaren i samverkan med det lokala facket som ska bedriva det arbetet.

Ett 40-tal anställda och före detta anställda på Stadsteatern framförde kritik

Det var i en granskning av tidningen Aftonbladet i slutet av förra året som ett 40-tal anställda och före detta anställda på Stadsteatern framförde kritik mot vd:n Benny Fredrikssons ledarstil.

I samband med det initierade Stockholms stad en utredning som skulle titta på "arbetsmiljö, ledarskap och styrning av verksamheten".

Benny Fredriksson avgick den 7 december. Utredningen om arbetsmiljön och ledarskapet har dock fortgått, något som bland annat välkomnats av facket. I samband med Fredrikssons avgång underströk Teaterförbundet avdelning 3 att organisationsproblemen och arbetsmiljöproblemen inte kommer att försvinna av sig självt.

Den 17 mars meddelade Kulturhuset Stadsteatern att Benny Fredriksson gått bort.

(TT)

Fakta: Utredningens slutsatser

Utredningen visar en "mångfacetterad bild av ledarskapet i verksamheten där fokus legat på publiken". En del har upplevt det som "motiverande" men andra upplevt att det "inneburit en för hög arbetsbörda" och att "fokus inte varit på de anställdas välbefinnande".

Den visar också på en "splittrad bild" av Benny Fredrikssons ledarskap. En del har uppskattat hans ledarstil medan andra sett den som problematisk, skriver utredarna.

Styrningen och ledningen av verksamheten har varit otydlig och roller och mandat har varit oklara. Detta ska dock ha förbättrats under 2017.

Utredningen är baserad på informationsinhämtning från 135 personer med koppling till Kulturhuset Stadsteatern. Det handlar bland annat om anställda, tidigare anställda och frilansare.