Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utredning om Långforsen klar – AnnSofie Andersson: "Renovering blir den bästa lösningen"

I maj förra året fick Jämtkraft i uppdrag att utreda förutsättningarna för en eventuell försäljning av kraftverket Långforsen till den lokala föreningen Långforsens vänner. Utredningen är nu klar och Jämtkrafts slutsats är att föreningen varken "praktiskt, legalt eller ekonomiskt" har möjlighet att köpa kraftverket.

För att en försäljning av Långforsen skulle kunna bli aktuell krävde de tre ägarkommunerna Jämtkraft i uppdrag att med "positiv anda" utreda förutsättningarna för att kunna sälja kraftverket.

Slutsatsen formulerar AnnSofie Andersson, styrelseordförande för Jämtkraft i ett pressmeddelande:

– Vi anser att de svar vi fått från föreningen hittills inte är tillfredställande. Föreningen Långforsen har i sina svar inte visat att de praktiskt, legalt och ekonomiskt kan ta ansvar för ett förvärv och utrivning av vattenkraftstationen. Vår uppfattning är fortsatt att en renovering av vattenkraftstationen med faunapassage, liknande den som byggts i Billstaån, blir den bästa lösningen. Andra alternativ innebär svårigheter och betydande risker och inget vi kan rekommendera ägarna.

Utredningen har bedrivits av Jämtkraft själva men därefter granskats av Östersunds kommunjurist och av advokatbyrån Front advokater från Göteborg.

I samband med utredningen har representanter från Jämtkraft haft tre möten med Föreningen Långforsen där de begärt in kompletterande svar från föreningen.

I Föreningen Långforsens mål med att köpa vattenkraftverket ingår bland annat att riva anläggningen för att förbättra miljön för djur och växter i området.

För att Långforsen ska kunna renoveras av Jämtkraft krävs nu att ägarkommunerna Åre, Krokom och Östersund ändrar sina på sina direktiv.