Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utredningarna om kvinnoöverfallen läggs ner – fotokonfrontationerna gav inget resultat

Sedan tidigare har polisen lagt ner sex av tretton utredningar om kvinnoöverfall i centrala Östersund. Nu läggs även de resterande sju utredningarna ner sedan fotokonfrontationerna inte lett till något utpekande. (Se hela TV-intervjun med Michael Lundberg i klippet ovanför).

Enligt Michael Lundberg, jourhavande förundersökningsledare vid Jämtlandspolisen, har det gjorts fotokonfrontationer i samtliga sju ärenden. Men ingen kvinna har kunnat identifiera någon gärningsman.

– I ett fall finns det ett embryo till att vi kan gå vidare men det troliga utredningsläget i de övriga är att de kommer att läggas ner i brist på bearbetningsbara uppgifter. Det är tråkigt, framför allt för de som blir utsatta, säger Michael Lundberg.

Han betonar dock att ärendena inte ”raderas bort”. De kan öppnas upp med en knapptryckning om det tillkommer nya uppgifter.

I ett av fallen, där en kvinna överfölls på Artillerigatan i slutet av februari, pekades en 22-årig man ut efter en fotokonfrontation. Han åtalades för misshandel och där meddelas domen på fredag. Han är inte misstänkt i de andra fallen. I de utredningarna har signalementen varit svårtydda när det kommer till klädesplagg och utseenden, enligt Michael Lundberg.

– Det är inte så lätt som man tror, man blir traumatiserad när man blir utsatt för någonting. Det blockerar det som vi på polisen tycker vore bra att få oss till del, säger han.

Det var i början på mars, efter en rad anmälda kvinnofridsbrott – däribland ett våldtäktsförsök, som polisen höll en presskonferens där kvinnor rekommenderades att inte röra sig ensamma om natten i Östersund. Polisområdeschefen Stephen Jerand pratade då om en trend och grupperingar som stod bakom överfallen.

Vilka slutsatser drar polisen i dag?

– Vi gör väl den bedömningen att det här är en företeelse som har kommit till Sverige. Det är tråkigt att behöva säga det men där man kanske har en annan kvinnosyn och den är spridd på de som utför det här, säger Michael Lundberg.

Enligt honom är den typen av brott sällan förekommande bland de som bott i Sverige konstant.

– Då är det kanske en ensam gärningsman som man kan identifiera, men här är det kollektivet som kanske har en felaktig uppfattning om hur man kommunicerar med kvinnor framför allt, säger Michael Lundberg.

På frågan om vad det är som gör att polisen drar den slutsatsen är Michael Lundberg inte lika tydlig. Han nämner att signalementen är diffusa och att de med en utomeuropeisk härkomst är väldigt snarlika.

– Nu säger inte jag att det bara är den typen av gärningsmän, säger han.

Men enligt Michael Lundberg så kan signalementen till exempel vara ”mörk” och då är det svårt att definiera några särdrag.

Ska man dra slutsatsen att polisen misstänker att det rör sig om nyanlända?

– Ja, det kanske inte är politiskt korrekt men åt det hållet är det nog, säger Michael Lundberg.

Vad är det som gör att ni tror det?

– Det är typen av anmälningar, hur man attackeras och den bild som har byggts upp utifrån de händelser som varit inte bara i Östersund utan i princip över hela världen. Tyskland, Sverige och så vidare, säger han.

Enligt Michael Lundberg är det ett nytt fenomen i Östersund att män i grupp ”i det dolda begår handlingar som inte är försvarliga.”

Polisen har tidigare kritiserats för sitt fokus på kvinnoöverfall. När rättegången mot den misshandelsmisstänkte 22-åringen genomfördes sa försvarsadvokaten Andreas Victor att det blivit en olycklig uppfattning om att bara asylsökande gör sådana saker.

Varför är slutsatsen att det skulle vara nyanlända?

– De som blir attackerade beskriver de här personerna med utländsk härkomst, med det kan man inte säga att det bara är nyanlända, det kan ju vara de som befunnit sig här i Sverige under längre tid, men det vet vi inte, säger han.

Hur ser läget ut i dag, ska man som kvinna vara rädd för att röra sig själv sent på natten i Östersund?

– Nej, jag tycker absolut inte att man ska vara rädd. Men däremot ska man kanske vara lite vaksam. Det behöver inte betyda att bara för att man ser folk av utländsk härkomst ska man vara extra varsam utan det gäller att kanske vara varsam hur man kommer in i olika situationer i offentliga miljöer.

– Det är en allmän vaksamhet och det behöver inte bara vara kvinnor utan det kan vara yngre män, säger Michael Lundberg.

Han säger vidare att polisen har arbetat hårt och att anmälningarna i princip har upphört. Natten mot onsdagen blev en kvinna slagen och nerdragen på marken av en okänd man i centrala Östersund. Men enligt Michael Lundberg ska den händelsen inte ha något att göra med de tidigare kvinnoöverfallen.

– Vad vi förstår så var det en man som hade för avsikt att sälja narkotika till en kvinna och hon ifrågasatte varför han uppfattade henne som narkoman och sen började de bråka, säger han.

Se också:

22–åringen fri i väntan på dom –Åklagare och försvarare kritiska mot fokus på kvinnoöverfall (1 april 2016)

Sjätte kvinnoöverfallet av 13 anmälda i Östersund läggs nu ner (1 april 2016)

Färre överfall i Östersund men polisen manar kvinnor till fortsatt försiktighet (31 mars 2016)

Ulrika om överfallet i Östersund: "Han stoppar in sina äckliga fingrar i min mun" (31 mars 2016)

TV: Här omhändertas mannen som misstänks ha överfallit Ulrika (31 mars 2016)

Polisen lägger ner flera utredningar av kvinnoöverfall i Östersund (23 mars 2016)

Här sker det flest våldsbrott i Östersund – se kartan över de farligaste platserna