Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utredningen efter imamdådet i Strömsund läggs ned

För knappt två år sedan häktades en man i sin frånvaro, misstänkt för inblandning i det uppmärksammade mordförsöket på imamen Obid Nazarov. Nu läggs utredningen ned, enligt uppgifter i en ny P3-dokumentär.

Läs mer: Journalist från Backe släpper P3 dokumentär om Imamdådet

Den 22 februari 2012 sköts Obid Nazarov i bakhuvudet i trappuppgången vid sin bostad i Strömsund. Han överlevde men drabbades av svåra hjärnskador. Fyra år senare dömdes en man till livstids fängelse och utvisning för att ha avlossat skotten. Under rättegången hävdade han att regimen i Uzbekistan var beställare av brottet. I hovrättens dom slogs det fast att mordförsöket genomfördes på uppdrag av någon eller några personer utomlands.

År 2016 häktades en rysk man i sin frånvaro, misstänkt för att ha förmått den dömde mannen att utföra brottet. Åklagaren pekade bland annat på telefonkontakter och banktransaktioner mellan dem.

Nu visar uppgifter från Interpol i Uzbekistan att den ryske mannen avled i mars 2017 och därför kan inte åklagaren fortsätta att utreda fallet.

– Den officiella versionen är att han är död och jag kan inte påräkna att jag ska kunna påträffa den här personen så därför tills jag får någon annan information är förundersökningen nedlagd beträffande honom, säger åklagaren Krister Peterson till P3-dokumentär.

Imamfallet fick mycket uppmärksamhet både i Sverige och utomlands och det var troligtvis den första gången som en främmande makt pekades ut i domstol för ett attentat i Sverige.

P3-dokumentären finns tillgänglig på Sveriges Radios hemsida.

Detta har hänt

22 februari 2012: Imamen och regimkritikern Obid Nazarov, 54 år gammal, skjuts i bakhuvudet i trappuppgången till sitt hem i Strömsund. Han får svåra hjärnskador men överlever.

2012 och 2013: Ett Uzbekiskt par bosatt i Malmö frias i Östersunds tingsrätt och i hovrätten i Sundsvall för medhjälp till mordförsök.

25 augusti 2015: 37-åringen utlämnas från Ryssland där han gripits i januari på svensk begäran.

17 november 2015: Åklagare Krister Petersson väcker åtal mot 37-åringen. Han är tydlig med att peka ut Uzbekistan som beställare av dådet.

23 november 2015: Rättegången inleds i Östersunds tingsrätt.

15 december 2015: Östersunds tingsrätt dömer 37-åringen till 18 års fängelse och utvisning för försök till mord. Han ska betala drygt 300 000 kronor i skadestånd till Obid Nazarov som vårdas på hemlig ort. Alla parter överklagar domen

9 februari 2016: Rättegången inleds vid hovrätten i Sundsvall. Ytterligare fyra rättegångsdagar är inplanerade.

16 februari 2016: Rättegången avslutas i Sundsvall. Åklagare Krister Petersson yrkar på livstids fängelse.

4 mars 2016: En rysk man häktas i sin frånvaro, misstänkt för inblandning i mordförsöket på imamen Obid Nazarov.

Läs mer:  Hovrätten skärper straffet för mordförsök på imamen

Läs mer: Mordförsöket på imamen – så gick det till

Läs mer: Gitte berättar om minuterna efter skottdramat

Läs mer: Fler artiklar om Imamdådet