Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utredningen kring jaktbrott läggs ner

En björnhona och hennes två ungar sköts i Bräcke kommun i fjol. Nu lägger åklagaren ner utredningen.

Annons

– Jag lägger ner utredningen på grund av att jag inte kan förvänta mig en fällande dom, säger åklagare Christer B. Jarlås.

Orsaken är en dom som nyligen föll i hovrätten och gäller Ulf Sterler, chef för Svenska Jägareförbundets anläggning Öster Malma, och en kamrat till honom. De fälldes i tingsrätten för jaktbrott efter att ha skjutit en björnhona med unge i augusti 2008. Men hovrätten friade dem eftersom det inte ansågs vara klarlagt att björnungen fortfarande höll ihop med björnhonan. I det fallet fanns det även en genetisk undersökning som visade att björnungen tillhörde björnhonan.

– När inte ens det räcker så finns det ingen möjlighet för mig att kunna påvisa jaktbrott i det här fallet. Om de som fattar besluten vill att det ska vara straffbart att bryta mot bestämelserna, så måste de nog fundera på att skriva om dem, säger Christer B. Jarlås.

Det var i september i fjol som en jägare sköt en björnhona vid en kraftverksgata i samband med älgjakten. Strax efter sköt han ungarna.

– Det känns som en tidig julklapp för mig. Det har vait jobbigt ända sedan det hände för drygt 15 månader sedan. Trots att jag visste om att jag inte gjort något brottsligt har det varit en press. Jag är tacksam för allt stöd jag har fått, säger jägaren till ÖP.

Han berättar att anledningen till att han sköt beror på att han anfölls av björnhonan.

– Från början var det en björn som anföll mig. Jag hade inget annat att göra än att försvara mig. En stund efteråt kom det fram två ungar som försökte dia sin döda mamma. Jag kände att jag var tvungen att avliva dem. Man får inte utsätta djur för onödigt lidande, säger jägaren.

En av ungarna dog direkt medan den andra skadesköts. Ett eftersök inleddes på björnungen som påträffades skadad och avlivades.

Christer B. Jarlås säger att han inte tagit hänsyn att jägaren berättar att han handlade i nöd.

– Det hade jag överlåtit till domstolen att pröva, säger han.