Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utsålt när Peter Carlsson kommer till Stugun

I kväll, tisdag, är det fullsatt på Nornan i Stugun. Då spelar Peter Carlsson och Blå Grodorna – inklusive hemmasonen och bandets basist Staffan Wiklander.

Annons

Två föreställningar bjuds på Nornan samma kväll och detta är en ensemble som får lysande kritik i såväl Dagens Nyheter som Svenska Dagbladet – men som gärna åker landet runt på små ställen.

– Det blir ofta intimare och närmare på de mindre orterna. Vi kände det där särskilt väl för några år sedan när vi spelade på den nedläggningshotade biografen i Kilafors, berättar Peter som spelade i Härnösand i söndags och i Sollefteå måndag kväll.

Vårens nya program ”En enaktare” inleddes just i Kilafors, där byborna i början av 90-talet gick samman för att rädda sin lokal:

– Grävmaskinerna var på väg för att riva kåken, men folk ställde sig i vägen. Ett sånt ställe vill man ju gärna spela på, konstaterar han.

Men det är ingen lång sammanhållen turné bandet är ute på:

– Vi gör mest korta turer på några dagar, precis som nu. Alla har vi barn hemma och då håller det inte att ligga ute långa tider.

Bandet bildades för 16 år sedan då Peter Carlsson, idag 56, slutade på Dalateatern i Falun och satte ihop en show istället. Och på den vägen är det.

– Vi är ute på vår 16-årsturné, kan man säga. Vi ha satt ihop sånt vi själva tycker är kul att spela.

Du är berömd för ditt mellansnack när ni spelar, har du nytta av din bakgrund som skådespelare där?

– Nja, jo jag har nog en trygghet i det.

Du längtar inte tillbaka till teatern?

– Teater låser i den meningen att man måste hålla sig till manus. I den här formen är jag fri att göra precis vad jag vill. Det är svårslaget.

– Jag kan känna att det lätt blir som en skärm mellan skådespelaren och publiken, man spelar som om åskådarna inte är där. Och det är skönt att slippa.

Du kan svara på publikens reaktioner?

– Jo, även om det inte precis blir någon dialog så finns ändå en annan sorts kontakt i den här formen.

Blå Grodorna har i huvudsak behållit sin grunduppställning, frånsett att en av de ursprungliga medlemmarna avled förra året – Lars Dylte. I hans ställe spelar nu Kristine Stenerhag.

– Vi har väldigt olika musikaliska preferenser i bandet och det gör också att vi har många olika influenser, vilket vi trivs med.

Sedan åtskilliga år har också Peter Carlsson och Blå Grodorna en fast scen i form av Scalateatern intill Norra Bantorget i Stockholm. Och redan 1996 hade bandet också en egen TV-serie.

Peter Carlsson har belönats med både Karamelodiktstipendiet och Karl Gerhard-priset.

Sjumannabandet är kända för att varva medeltida sånger med folkvisor, rock´n roll och svenaka visor samt att använda även mer okonventionella instrument som äggstrimlare, motorsågar, klädgalgar och kaffepannor.

Och finns det någon särskild historia bakom bandnamnet?

– Nä, inte alls, det bara råkade vara ledigt.