Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utse inte Tord Andnor

Vid årets sista fullmäktige 18 december i Östersund ska partierna nominera representanter i nämnder och styrelser för de kommande fyra åren.

Till de platserna hör ledamöter och ordföranden i de kommunala bolagen.

När det nu står klart att Socialdemokraterna nominerar Tord Andnor för en ny fyraårsperiod som Östersundshem AB:s ordförande väcks återigen mina frågor om hur vi ska få ordning på det kommunala ägarstyret i Östersund. För det här är ingen ordning.

Vid den interpellationsdebatt som fördes vid förra fullmäktige fick jag klara besked av både Tord Andnor och AnnSofie Andersson.

Tord Andnor medgav att han som ordförande med ett årligt arvode på 200 000 skattekronor har ett särskilt ansvar om det visar sig att det begåtts fel vid den omdiskuterade markaffären.

Kommunstyrelsens ordförande AnnSofie Andersson och jag var överens om att vi ska se över ägardirektiv, behovet av extern styrelserepresentation och en code of conduct som hanterar principer för intressekonflikter och liknande. Interpellationssvaren finns i skrift och debatten att se på nätet.

Vi var dessutom överens om att nu avvaktar vi den externa värdering som ska göras så att vi får fakta på bordet i diskussionen om fastighetsaffären.

Att i det läget nominera Tord Andnor som ordförande in blanco är både utmanande och olyckligt för bolaget. Detta skriver jag trots att det normala inte är att vi har synpunkter på andra partiers namn, när platserna är fördelade.

Men, med all respekt, tänk en gång till. Är det rätt signal till kommunmedborgarna och de som ska arbeta i och för företaget Östersundshem att redan nu utse Tord Andnor för kommande fyraårsperiod?

Vore det inte bättre med att avvakta det ställningstagandet till värderingen är gjord, tills ägardirektiven är genomgångna och vi är överens om hur ägarstyrningen ska fortsätta?

För det är faktiskt om Östersundshem AB:s möjligheter att återupprätta varumärket och återgå till normal verksamhet som detta handlar. Något som tyvärr också skyms av en pågående sandlådedebatt om vad som sagts eller inte sagts vid ett middagsbord.

Vi är flera partier som sagt att vi byter våra representanter vid kommande bolagsstämma. Inte för att det finns misstroendeförklaringar eller att vi avsätter dem utan för att bolaget helt enkelt behöver en nystart med nya namn.

S väljer tyvärr att göra precis tvärtom. Jag kräver inte att de ska uttala något misstroende eller avsätta någon innan fakta finns på bordet. Men att in blanco ge fyra års förnyat förtroende, det är helt enkelt provocerande.

Bosse Svensson (C)

gruppledare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel