Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utskälld tävling håller än

Den har beskyllts för rovfiske och oetisk syn på naturen. Ett år följde mordhot. Men nu har motståndet lugnat ned sig och Storslokens arrangör tycker tiden har visat att tävlingen är bra för gäddorna.

Deltagarna i team "Mannen" från Stugun tände varsin fet cigarr så fort de hade vägt in dagens fångst: 1,6 kilo gädda efter en heldag på Stugusjön.

– Man måste passa på att fira. Vi var först att väga in så vi tog ledningen, skrattar Per Ekholm, väl medveten om att tre gäddor inte skulle räcka långt till slutsegern.

Lördagens regn i Stugun skrämde kanske bort både båtar och fisk. Det var några av de tävlande 75 båtarna som gav upp och inte försökte få mer än tre-fyra fiskar.

– Det är halvdåligt. De nappar inte bra. Man tappar gäddorna bredvid båten, förklarade en av deltagarna som kom in tidigt, Nils Jonsson från team "Konjak"

Storsloken har haft ett års uppehåll men nu var det dags igen för tävlingen som började med sex båtar för cirka tio år sedan och nu är uppe i 75. Plus massor av åskådare.

Under flera år var motståndet stort. Svenska gäddklubbens hemsida har kvar inlägg från tiden då arrangemanget ifrågasattes. Hur kunde det kallas fiske när sjön dammsögs på gäddor under en dag? Det var snarare frågan om utrotning.

– Det är helt klart mycket lugnare än förr och mer accepterat. Förr trodde folk att vi utrotade beståndet men nu har man insett att det är bra för gäddorna, säger Jon Jonsson, arrangör som också var med och tävlade.

Han menar att tävlingens tid, mitt på dagen, lockar de mindre gäddorna att nappa och inte de stora som kommer på kvällen. Genom att ha kvar de stora fiskarna gynnas beståndet, säger han. Skulle de små få vara kvar på de storas bekostnad skulle de små totalt sett äta för mycket mindre fiskar.

Rekordet från ett av åren ligger på över ett ton gädda. Några år bjöds på gäddhamburgare av fångsten.

– Nej, jag är inte sugen, sa en av deltagarna från ett av de få kvinnliga besättningarna, Pernilla Nilsson, Stugun.

Varken "Mannen" eller "Konjak" hade med slutsegern att göra. Polarvargen vann med 54 kilo gädda.