Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utställning började på nätet men hamnade i konsthall

Tjugoen fotografer presenterar var sitt län, det är idén bakom fotoutställningen ”Swedish Document”.

Från början var det en utställning enbart tänkt att visas på internet, men den blev så populär att den nu har tagits ut från cyberspace och in på en riktig konsthall.

Marielle Andersson är fotografen som representerar Jämtland.

– Vad kul att det växte till att vara utanför webben, säger Marielle Andersson.

Hon befinner sig i sin fotostudio i Odenskog. Väggen bakom henne pryds av stora porträtt av människor hon fotograferat. Sedan hon gick klart en fotoutbildning 2007 har hon drivit sin studio och sitt företag som frilansande fotograf. Bland annat har Marielle Andersson fotat Östersundsrevyns affischbild och porträtten till revygängets hemsida.

För ett par år sedan fick hon en förfrågan om att vara den som representerade Jämtlands län i utställningen ”Swedish Documents”.

– Det ville jag gärna, det är jätteroligt att någon tar tag i det och gör en sådan sak.

Uppgiften gick ut på att de deltagande fotograferna fick ett tema tillskickat sig via mejl en gång varannan månad ungefär. Utifrån temat fick fotograferna bestämma själva vad de ville fota. De teman de fick tillskickade sig var: People (människor), habitat (livsmiljö), landscape (landskap), industry (industri), entertainment (nöje) och ”the swedish dream” (”den svenska drömmen”).

– Det är ett väldigt roligt sätt att jobba på, att utifrån få ett uppdrag. Det sätter igång tankarna direkt, säger Marielle Andersson.

Hon pekar på en bild på rapparen Timbuktu som hon tog när han uppträdde på Yran för några år sedan. Den bilden valde hon ut och skickade in på temat ”entertainment”. En annan bild är på ett stort cirkustält och en tredje på ett par tjejer som gör sig i ordning för att gå på dans.

Alla bilder visas nu på Virserums konsthall till och med 31 maj. Den går även att se på nätet på www.swedishdocument.net.