Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utställning där konstverken fylls på eftersom

Innanför dörrarna på Jamtli ser det inte riktigt ut som vanligt. På golvet slingrar sig en svartvit slinga fram hela vägen från kafét och in i butiken.

Det är en del av utställningen "Ta plats!" som visas en våning upp.

"Ta plats!" är en vandringsutställning som inleddes redan 2010 på Kulturhuset i Stockholm. I morgon öppnar den på Jamtli med konst av Jacob Dahlgren, Felix Gmelin, Lisa Jeannin och Rolf Shuurmans, Performing Pictures och Lisa Torell. Tanken bakom "Ta plats!" är att visa samtidskonstens möjlighet att nå alla oavsett funktionsförmåga.

Huvudarrangör för utställningen är Jämtlands läns konstförening som i år firar 100 år. Egentligen skulle utställningen "Udda & Jämt" varit avslutet på firandet, men eftersom det fick ställas in är de nu stolta att istället visa "Ta plats!".

Förutom de etablerade konstnärernas verk kommer utställningen hela tiden att fyllas på med konstverk skapade av personer med olika typer av funktionshinder. Anna Lindegren från Vård och omsorg i Östersund berättar att hon vet minst 10 personer som är intresserade av att ställa ut konst.

– Det är en stor möjlighet för många att få vara med i ett sådant här sammanhang, att få ställa ut med etablerade konstnärer, säger hon.

Ingen av konstnärerna kommer att delta vid invigningen av utställningen, men det är mycket möjligt att någon kommer upp senare. Det kommer även PO Hagström att göra. Han var med och startade "Konst för alla sinnen" som är föregångaren till "Ta plats!".

– Någon gång kommer han att komma upp och berätta mer i detalj om projektet, säger Jeanette Wahl på Jamtli.

Utställningen "Ta plats!" öppnar i morgon klockan 13 och pågår fram till 1 januari. DJ Snake, som själv är syn- och hörselskadad, spelar på invigningen.