Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utställning för närstudium

/

Valhelg var det. I Bräcke kommun firade man valet genom att låta kulturarbetare dyka upp vid vallokalerna. Ett härligt initiativ. Bra kultur ska vara närvarande i människors liv.

I dag funderar vi därför på konsthallar, besöker en utställning och diskuterar konstens betydelse i hela länet…

Annons

På Svenssons Ramar i Östersund har man under året firat Grafikens år. Medlemmar i Östersunds Kollektiva grafikverkstad har fått ställa ut i en stafett. Det började i våras och nu i lördags var den senaste vernissagen. Två till hinns sedan med innan grafik- året tar slut.

– Ja, vi vill ge chansen till många. Här är det inte så pretentiöst att ställa ut. Alla får chansen och det är lätt att möta en publik. En publik som inte alltid är densamma som på ett galleri, säger Anna-Lena Pettersson på Svenssons Ramar.

I lördags var det Anki Hallqvist som hade vernissage för en utställning med 22 verk i olika grafiska tekniker. Anki har egen ateljé och galleri på logen i Espnäs borta vid Locknesjön. Hon håller på att utbilda sig till bildterapeut på Almagården i Skåne.

På väggar, i skyltfönster och i monter kan vi se papperssnitt, torrnål, linoleumtryck, collografi, serigrafi, etsning och kopparstick. Många verk hämtar in föremål och bilder från skog och natur utan att för den skull bli landskapsbilder. Men vi får ingen hjälp med tolkningen.

– Nej, jag vill inte ha några titlar. Jag tycker att folk får bilda sin egen uppfattning. Jag vill inte styra betraktaren för mycket, säger Anki Hallqvist.

Många av verken görs i olika färger. Jag faller för två collografier i blått och gult. Collografi är en snabb grafisk metod där man inte använder metall, plast och syror. I stället skapas matrisen i papp eller kartong. I just de här två verken finns det silhuetter av figurer och en sten som liksom svävar mot bakgrunden. I andra svartvita tryck finns det en sagokänsla och gärna motiv med trädstammar.

Det är en utställning för närstudium. Och en fin liten utställning att jämföra resultatet av olika tekniker och olika färgval.

Anki Hallqvist finns kvar på Svenssons Ramar till 30 september.

I slutet av oktober kommer sedan Maja Hallén och vem som ställer ut i november är ännu inte klart.

Debatten är gammal. Men i veckan kom Jamtli åter ut med att man tänker sig att satsa på en konsthall. Jag har tappat räkningen för vilken gång i ordningen det är. Trots ett flertal förslag under åren och till och med färdiga ritningar har det ju inte blivit något. Och under höst-en 2010 visar Jamtli mindre konst än något enda år sedan nya Jamtli öppnade.

Nu satsar man på samarbete med Nationalmuseum. Och en ny arkitekttävling ska ordnas. Bra säger jag. Nationalmuseums konstskatter behöver ut och lufta sig ute i landet oftare. Och kan det ske i Jämtland på Jamtli så blir ingen gladare än jag.

Men ända sedan Henrik Zipsane tillträdde som chef för Jamtli har Jamtli pratat mer om konst än vad man i handling visat. Visst var utställningen ”Världens bästa konst” både kul och innovativ. Men den visade konstkopior och plagiat och den höll på väldigt, väldigt länge. När den mycket fina utställningen ”Munch på Ekely” anordnades under berättigat stor pompa och ståt 2002 talade man om att ordna en liknande stor konstutställning ungefär vart fjärde, vart femte år. Den utställningen blev en stor publiksuccé. Men nu har åtta år gått och ingen utställning av liknande format har ordnats…

Dessutom fortsätter osäkerheten för Färgfabriken Norr. Nu kommer Färgfabriken Norr att visa Tobias Sjöbergs verk ”Revolutioner” under Konstens vecka med start 2 oktober och det ska hålla på till 5 oktober.

31-åriga Sjöberg är en spännande konstnär som utbildat sig i London och som ställer ut över hela Europa. ”Revolutioner” är ett filmverk med en värld skapad av specialeffekter.

Sedan kommer den 16 oktober utställningen ”Nordens U-land? – Isländsk konst i kristid”, en samlingsutställning med flera samtida isländska konstnärer och ett pågående projekt som började förra hösten på Färgfabriken i Stockholm. Den utställningen pågår till 12 december.

Vad som sedan händer med Färgfabriken Norr är fortfarande oklart. Kommunen har lovat årligt stöd. Men andra intressenter har varit segare med sina besked. Så just nu verkar ingen kunna ge klart besked om vad som ska hända med konsthallen som startade under buller och bång i april 2008.

Vad händer med Jamtli som konsthall och med Färgfabriken Norr? Ja, fortsättning lär följa…

I helgen var det konsthelg under två dagar i Föllinge. Många konstnärer deltog med verk i utställningarna och det hölls en rad föredrag om kultur av alla de slag. En mycket fin lokal storsatsning på kultur i allmänhet och inte minst på konst i synnerhet.

September månads två första helger var det konsthelger i Funäsdalen. Ett numer välprövat koncept där flera verksamma konstnärer tar emot besök i sina ateljéer. Och man kan köpa ett konstpass och få det påskrivet i ateljéerna. Sedan lottas verk av deltagande konstnärer ut.

Snart drar konstens vecka igång. Då kommer det att bli konstsatsningar från flera konstföreningar ute i länet.

I Svenstavik har Galleri M regelbundet utställningar varje månad. I Persåsen har Wikners i år haft en mycket fin konstsommar med ett flertal utställare. Och i Medborgarhuset i Sveg visas också konst varje månad.

Konsten i Jämtland består inte bara av Östersund. Och som konstskribent skulle man i bland behöva en tjänstehelikopter för att hinna med allt.

Men för att allt inte besöks och skrivs om betyder det inte att det inte finns.

Christer B Jarlås

Annons