Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utställning hyllar mångsysslaren Gamlin

Just nu pågår en utställning om konstnären, regissören, skådespelaren, scenografen, samhällskritikern och idésprutan Yngve Gamlin på Hembygdsgården i Strömsund.

Gamlins 94-årige bror Göte Jönsson invigde utställningen som bland annat består av proppen till Harpsundsekan, som Gamlin stal när han i egenskap av president i republiken Jämtland besökte Harpsund och Tage Erlander.

Dessutom ingår målerier, litografier, skisser över scenografier, samt en del andra smakprov från Gamlins verksamma liv.

– Yngve Gamlin är en husguru här i Strömsund, han har gjort Strömsund känt i världen och i utställningen vill vi visa hans mångsidighet.

– Han har ju gjort så mycket, men ska jag välja en personlig favorit ur utställningen blir det den mask som han tillverkade till uppsättningen av Eldfågeln på operan – den är fantastisk, säger Anders Andrée, som tillsammans med Gamlins brorsson Rolf Jönsson tagit initiativ till utställningen.

Yngve Gamlin var son till begravningsentreprenören Petrus Jönsson i Strömsund. Som 19-åring flyttade han till Stockholm för att studera på Konstfack och efter att han där lärt känna Povel Ramel blev han en av de främsta idésprutorna till Knäppupp-revyerna och filmerna.

Gamlin har även gjort sig känd som inredare av Operabaren, scenograf till baletterna Eldfågeln och Törnrosa på Kungliga Operan, regissör till en rad filmer som exempelvis Badarna och Hjolbänningar, redaktionsmedlem i Hylands Hörna, samt mycket, mycket mer.

Yngve Gamlin gick bort 1995, 68 år gammal. Han vilar nu i Strömsund under en egenhändigt designad gravsten lydande ”Här vilar Yngve Gamlin”, med en tillhörande pil pekandes rakt ned i marken. Utställningen är öppen hela sommaren.