Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utställningar som påminner om krigets övergrepp

Efter att ha färdats efter väg 340, Fiskevägen, via Landön, Lillholmsjö, över Torskströmmen, på väg mot Valsjöbyn, befinner jag mig cirka tio meter under jord.

Annons

Kanske för att uttrycka mig rätt: I värn nr. 54, Sk 48, som är den militära beteckningen för skyddsrum för 48 personer.

Jag befinner mig uppe på Skansen Klintaberg som är en försvarsanläggning från andra världskriget. Här har Örjan Sedin mött upp för att guida mig genom i och utanför berg under ett par timmars tid.

– Det var under andra världskriget man insåg att man måste förstärka den svenska gränsen mot väst. Så det byggdes alltså ett flertal befästningsanläggningar utmed den svensk-norska gränsen. En av dessa är Klintaberg.

– Namnet Klintaberg fick anläggningen efter den major som föreslog att skansen skulle byggas, Magnus Wilhelm Af Klinteberg. Skansen består i dag av 20 mindre skyddsrum, ett par större bergrum, skyttevärn och förbindelsegångar, säger ansvarige och guiden Örjan Sedin.

Skansen är en anläggning som ur försvarssynpunkt är väl vald. Terrängen är svårframkomlig för både stridsvagnar och annat på ett högt berg med Valsjön nedanför.

Fiendens enda möjlighet till passage är vägen mellan sjön och berget.

Härifrån skulle fienden hållas stången i det längsta. Vapnen var riktade mot nordväst.

Bygget av skansen satte fart 12 maj 1943 och färdigställdes 1 juni 1944. Detta skapade på den tiden arbete för bygdens befolkning. Cirka 215 man vid full beredskap kunde som mest befinna sig på Klintaberg som var uppdelad på stab, skyttekompani, kulsprutegrupp, pansarvärnsgrupper och kokgrupp.

Det gjordes fina affärer i Valsjöbyn under beredskapen. Ett stort antal kompanier hade viste i bygden. Folktillströmningen gjorde att byn levde upp. Förbanden kom från Jämtland, Ångermanland, Hälsingland och Uppsala. Handlaren i byn gjorde finfina affärer. Militärer ville ju ha mat.

– Det var i januari 1945 som hela den norska byn Linneset flydde undan kriget, över till Valsjöbyn. De var 18 till antalet. Med sig hade de husgeråd, tjugo kor, getter, höns, gris och en häst. Grisen bäddades ned i en kökssoffa för att inte frysa ihjäl. Den äldsta av flyktingarna var 88, den yngsta två år. Ett sabotage mot en trupptransport där 78 tyskar omkom orsakade flykten. Linnesets, bybefolkning var rädda för tysk hämnd på lokalbefolkningen, eftersom sabotörerna redan var försvunna. Vid riksgränsen mötte svensk militär upp. Bara fyra månader senare var kriget slut och de kunde återvända hem, berättar Örjan Sedin.

Nere i de små bergrummen var det trångt, fuktigt och stundtals kallt, men det fanns tillgång till sjukvård, postgång, tidningar och telegrafi.

Ett av skyddsrummen var utrustad med en tvåwatts kortvågsradio som fungerade både för telegrafi med morse och trådtelefoni. För telegrafi var räckvidden 20 kilometer.

– Skansen Klintaberg är ett av de få inhemska och intakta fästningar från andra världskriget. Med ett fokus på barn och ungdomar vill vi att skansen och dess utställningar skall påminna om kriget och dess fruktansvärda övergrepp som begicks mot mänskligheten under kriget avslutar Örjan Sedin platsansvarig på Klintaberg.

Ända in på 1980-talet var skansen en del av det fasta svenska försvaret. Anläggningen öppnades officiellt för visning 1994.

Ulf Svedjeland