Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

V har fel om utsläppshandel

Annika Andersson (V) har fel om miljöminister Lena Ek och utsläppshandeln. De utsläppsrätter som Sverige återförde förra våren har inget med Kyotoprotokollet att göra.

De är en del i den reservpott av utsläppsrätter som EU bestämt är tillåtna fram till 2020 för att klimatmålen ska vara uppfyllda, och tillhör EU:s interna handelssystem, ETS.

Det är en förutsättning för all fungerande handel att beslut fattas transparent och med framförhållning – ETS är inget undantag. Därför har också de flesta länder som haft något kvar i sin reservpott återfört rätter till marknaden.

Det överraskar inte att V upprörs. Partiet har regelmässigt motsatt sig alla former av marknadsbaserade lösningar på våra miljöproblem.

V är emot handel med utsläppsrätter inom FN:s system med CDM-krediter, trots att det genererat över 250 miljarder US-dollar i investeringar och tekniköverföring till fattiga länder, vilket fram till 2012 åstadkommit globala utsläppsminskningar på minst 1,4 miljarder ton växthusgaser.

V är emot den utsläppshandel Andersson hänvisar till, den som sker mellan länder inom FN:s system där länder kan byta utsläppsutrymme under Kyotoprotokollet (så kallade AAU:er).

Detta trots att AAU-rätterna var själva förutsättningen för att länder skulle våga göra bindande åtaganden. Och nu är de alltså emot att regeringen följer överenskommelsen med andra EU-länder inom ETS.

Debatten visar på en tydlig skillnad mellan C och V. Vi tror på marknadsmekanismer som en del av klimatpolitiken – planekonomerna i V gör inte det.

Eva-Lena Blom (C) kandiderar till EP-valet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel