Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

V: Höjd skatt för att utveckla sjukvården

Hälso- och sjukvården behöver mer resurser och därför är det nödvändigt med en skattehöjning. I första hand bör den statliga skatten vara högre än i dag, men en höjning av landstingsskatten kan inte heller uteslutas.

Det anser Vänsterpartiet inför valet till regionfullmäktige. Monalisa Norrman (V) ser den statliga skatten som det bästa instrumentet eftersom den är progerssiv, vilket gör att den som tjänar mer får betala högre skatt. Det har en utjämnande effekt och bidrar till ökad rättvisa i samhället. Dessutom måste en utjämning ske mellan olika delar av landet, anser Monalisa Norrman, det skulle leda till resursförstärkningar för Jämtlands län.

Om det inte sker några förändringar i den här riktningen på nationell nivå återstår inget annat än att höja landstingsskatten, enligt Vänsterpartiet. "Det är befolkningens rätt till vård efter behov som står på spel", står det i partiets hälso- och sjukvårdspolitiska plattform.

Bristen på resurser i vården får som konsekvens att personalen pressas allt för hårt i form av högt arbetstempo, sämre scheman och mindre inflytande över arbetssituationen.

– Vi har ju inte fem öre över i landstinget och det märks i personalens vardag, säger Monalisa Norrman.

Hon hanterar hellre ett underskott i ekonomin än att riskera att medborgare inte får den vård de behöver och har rätt till. Monalisa Norrman påpekar också att de flesta av landstingen har underskott i sina verksamheter, men att en del har större finansiell styrka och att de på det sättet kan redovisa en ekonomi i balans.

– Vi producerar mycket mer vård än vad vi har pengar till. Ekonomin är ett bekymmer, men det är inte så att vi håller på att gå i putten.

Från oppositionen ges en annan verklighetsbild och Moderaterna har nyligen föreslagit en kriskommision. Monalisa Norrman anser inte att det är nödvändigt eftersom det redan i dag arbetas intensivt för att få ordning på ekonomin. Moderaternas recept för att nå balans ger hon inte mycket för, till exempel kravet på drastisk minskning av landstingets resekostnader.

– Jag skulle vilja se det företag med 4 000 anställda som inte reser eller har internationella kontakter. Jag har svårt att tro att länsbefolkningen tror att lösningarna är så enkla som att ta bort resor eller sänka åldersgränsen för fri barnhälsovård.