Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

V säger nej till utbyggnad av Lillänge

Vänsterpartiet har länge varit motståndare mot utbyggnad av externa köpcentrum.

Handlarna i Östersund tar strid mot planerna på en kraftig utbyggnad av handeln i Odenskog, och Vänsterpartiet Jämtlands län står bakom kravet på att stoppa utbyggnaden av handeln i Lillänge.

Köpcentrum utarmar inte bara stadens centrum, utan också den kringliggande landsbygden och resten av länet. Det är ett problem om tillväxten i köpcentrum sker på bekostnad av den handel som nu finns mer utspridd.

Den politiska majoriteten i Östersunds kommun hävdar att nyetableringar ger fler jobb. Sanningen är snarare den motsatta: I stora varuhus säljer varje anställd för fler miljoner än vad som är fallet med flera mindre butiker.

Vinsten riskerar att försvinna ut ur länet eftersom de större varuhusen nästan undantagslöst har sina huvudkontor utanför länet.

Bilåkandet ökar, vilket leder till miljö- och klimatförstöring. För Lillänges del innebär förslaget till utbyggnad dessutom att en bullervall tas bort, liksom viktiga grönområden. Det innebär att boendemiljön på Körfältet väsentligt försämras.

Tillgängligheten för personer som av olika skäl inte kan eller vill ta bilen – till exempel funktionsnedsatta, ungdomar, gamla eller de som inte har råd att ha bil – är sämre i externa köpcentrum än i stadskärnan.

Våra skattepengar ska inte gå till att bygga nya tillfarter och rondeller till stora varuhus, de ska satsas på utbyggd kollektivtrafik.

Vänsterpartiet arbetar för tätorter och bostadsområden som är attraktiva och välkomnande, och för en stadskärna där alla har god tillgång till butiker och kultur.

Vi uppmanar även andra politiska partier och organisationer att stödja kravet på ett stopp för vidare utbyggnad av handel i Lillänge.

Christina Hedin, ordförande Vänsterpartiet Jämtlands län

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel