Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

V: Svårare få personlig assistans

Rätten till personlig assistans har försämrats de senaste åren. Det skriver Monalisa Norrman (V) i en motion till landstinget där Vänsterpartiet föreslår att en kartläggning bör göras i länet.

Annons

Monalisa Norrman, som är gruppledare i landstinget, konstaterar att inget har förändrats i lagstiftningen när det gäller rätten till personlig assistans, men att domstolarnas praxis har förändrats. Försäkringskassan och kommunerna har "... under många år drivit överklagningsärenden hårt och enträget".

För den enskilde har resultatet inneburit att antalet beviljade assistanstimmar har minskat vid omprövningar och Monalisa Norrman skriver också att utredningsproceduren många gånger upplevs som kränkande. Det handlar om att klocka exakt hur lång tid stödet tar i privata situationer, som till exempel mat, av- och påklädning och personlig hygien.

Hon skriver också att funktionshindrades situation inte på något sätt har blivit bättre under en borgerlig regering, livsvillkoren har på flera områden blivit snävare. Norrman tar som exempel att möjligheterna till skyddade anställningar blivit färre och att antalet med förtidspension är lika många som för åtta år sedan.

Vänsterpartiet föreslår att en utredning görs i länet för att kartlägga hur antalet beviljade assistanstimmar har förändrats de senaste åren och på vilka grunder det har gjorts, både i Försäkringskassans beslut och i de kommunala besluten.