Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

V tar armkrok med kommunister i EU

Det behövs inga fler högergubbar i EU. Det behövs fler vänsterfeminister! Orden är Malin Björks, Vänsterpartiets toppkandidat till Europaparlamentet.

Björk har en mångårig karriär i Bryssel, både som lobbyist för kvinnofrågor och som politisk tjänstemän inom gruppen Europeiska enade vänstern/Nordisk grön vänster i Europaparlamentet (GUE/NGL).

Statsvetaren Andreas Johansson Heinö har i en rapport för tankesmedjan Timbro gått genom förutsättningarna för extrema och populistiska partier att få genomslag i Europaparlamentet.

Många populister hör hemma till höger, men populismen är inte isolerad till den delen av det politiska spelfältet. Den italienska komikern Beppe Grillo, och Movimente 5 Stello är ett exempel på centerpopulism, medan delar av den grekiska vänsterkoalitionen Syriza kan stå som exempel som vänsterpopulister.

Som extremister räknas de partier som på ideologiska grunder avvisar fundamenten i demokratin.

Hit kan bland annat det grekiska kommunistpartiet KKE och det bulgariska fascistpartiet Ataka räknas. Johansson Heinö poängterar dock att man kan motivera ett särskilt fokus på högerextremismen då dessa partier i betydligt högre utsträckning har förgreningar i utomparlamentariska våldsbejakande rörelser.

Men det ursäktar fortfarande inte kommunism.

Flera av partierna i GUE/NGL, den partigrupp som svenska Vänsterpartiet ingår i och som toppkandidaten Björk också arbetat för, står fast vid denna totalitära ideologi och förespråkar revolution som metod. KKE, det grekiska extremistpartiet, har fortfarande hammaren och skäran kvar som sin symbol.

Här finns också det tjeckiska kommunistpartiet KSCM, som på grund av sin vägran att ta avstånd från politiskt våld flera gånger varit nära att förbjudas i Tjeckien.

Enligt flera opinionsmätningar (till exempel European Voice från den 30 april) kommer GUE/NGL att växa efter årets parlamentsval, och kanske gå från att vara parlamentets näst minsta grupp till att bli fjärde största.

Frågan är hur styrkebalansen inom gruppen kommer att påverkas.

Hälften av de 16 medlemspartierna är kommunistiska eller vänsterkoaliationer med kommunistiska inslag. Kommer även dessa partier att växa kan styrkebalansen inom gruppen ändras.

Både danska och finska socialister har valt att lämnat partigruppen, delvis på grund av de antidemokratiska inslagen i det.

Men lika noga är inte Vänsterpartiet med sitt sällskap.

En röst på Malin Björk innebär också en röst på en partigrupp där hälften inte kan skilja på parlamentarisk demokrati och revolutionär kommunism, som stöttar den idé som gör att 1,5 miljarder människor i världen lever i diktatur och som dödat flera tiotusentals människor.

Om syftet är att stärka den feministiska profilen i Europaparlamentet så är lösningen knappast kommunism. Och aldrig annars heller.