Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

V vill samarbeta med S och MP

Socialdemokraterna är helt beroende av Vänsterpartiet i landstingspolitiken, vilket gör att V:s makt i praktiken är större än de fyra mandat som partiet har i fullmäktige i dag.

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har majoritet även efter Miljöpartiets avhopp förra hösten. Men endast med ett mandats övervikt. Monalisa Norrman (V), gruppledare i landstingsfullmäktige, håller med om att den omständigheten innebär att partiet har ett betydande inflytande, men hon påpekar att det är andra saker som är viktigare i partiets samverkan med Socialdemokraterna.

– Ett samarbete grundar sig på respekt. I landstinget har vi en diskussion med Socialdemokraterna och vi är väldigt överens om de grova prioriteringarna.

Vänsterpartiet reserverade sig mot beslutet att höja gränsen för högkostnadsskyddet, men i övrigt är det inte mycket som har skavt i samarbetet mellan V och S under den här mandatperioden.

• Blir det ett fortsatt samarbete?

– Det hoppas jag. Jag tror inte att Socialdemokraterna får egen majoritet. Och jag har inget emot att Miljöpartiet ingår i vårt samarbete, säger Monalisa Norrman.

Hon hoppas på fortsatt inflytande för Vänsterpartiet och har en känsla av att partiet gynnas av den vänstervind som sägs blåsa för närvarande.

– Det känns väldigt positivt och ett riktigt bra val för oss skulle kunna innebära att vi tar tillbaka två mandat. Men det går inte att luta sig tillbaka, vi måste köra ända in i kaklet, säger Monalisa Norrman.