Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vaccinering mot våld mot barn

Under året kommer Jämtlands läns landsting att införa vaccinationer mot barnavåld, efter idéer från Stockholm.

– Vaccinationer gör ont. Det kan vara obehagligt. Men det är föräldrarna som ska vaccineras, säger specialistsjuksköterskan Anna-Carin Magnusson.

Hon arbetar vid Astrid Lindgrens barnsjukhus i Stockholm och är med i den så kallade Miogruppen som arbetar med barn som far illa.

Tillsammans med yrkeskollegan i gruppen döpt efter Astrid Lindgrens ”Mio”, Björn Tingberg, var hon i går inbjuden till Östersund och konferensen ”Med barnets bästa i fokus” i Storsjöteatern i Östersund.

berättade de om det projekt med barnavåldsvaccinering som kommer att genomföras inom Stockholms läns landsting, på uppdrag av socialdepartementet. I höstas utbildades berörd personal.

Det blir samtal med båda föräldrarna på mödravårdscentralen under graviditeten, när barnet har fötts och de fortfarande är på BB, och alldeles sedan barn och föräldrar fått komma hem. Bland annat handlar det om att aldrig någonsin skaka sitt lilla barn.

– Barnen som blir skakade blir gravt skakade eller avlider, säger Anna-Carin Magnusson.

Budskapet till de nyblivna föräldrarna i Stockholm är detsamma som i den lilla foldern ”Små barn är speciella – om säkerhet för spädbarn” från Jämtlands län landsting.

ditt barn!” står det i en röd ruta som avslutar en kort text om hur man lugnar ett skrikande spädbarn. De råd som ges är bland annat att ta barnet famnen och lugnt gå runt, att varligt ta i barnet – och framförallt att våga be om hjälp.

För när barn utsätts för det livsfarliga skakvåldet handlar det ofta om att det brustit för en övertrött förälder och att det är barnets skrik som utlöser våldet.

är barnhälsovårdsöverläkare i Jämtlands län tror att ”vaccinationsprogrammet” mot våld mot barn i Jämtlands län kan bli framgångsrikt.

För i det närmaste alla blivande pappor är med den gravida kvinnan vid besöken på mödravårdscentralen. Han är med på BB och han är pappaledig under den första veckan då det ska göras ett besök hemma hos familjen.

Konferensen ordnades av Rädda Barnen i länet tillsammans med kommunerna Östersund, Strömsund, Krokom och Bräcke, samt landstinget. Tillsammans bildar de Nätverket för Barnkonventionen i Jämtlands län.