Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vacker konst av små tråkiga stenar

I 9000 år har klapperstensfältet i närheten av Slåttdalsskrevan legat orörd. Platsen har status som nationalpark.

Nyligen besökte en hemlig konstnär platsen för att sortera och placera stenarna så att det liknar små lekfulla stentroll. Ett nytt samhälle har vaknat till liv i de norrländska skogarna. Det nybildade avtrycket i naturen är vackert och inger en känsla av mystik i de annars jungfruliga skogarna som omringar platsen.

Men platsen är också ett geologiskt minne och en av Sveriges nationalparker. Därför menar flera att ingreppet är att betrakta som vandalisering. I sak har man säkert rätt. Syftet med nationalparken var att naturen skulle stå orörd – och ingreppet är ett lagbrott.

Men oavsett om konstnären kastas i fängelse eller tvingas betala böter så är skadan redan skedd. Det vore ett enfaldigt slöseri med skattemedel om Länsstyrelsen skulle skicka dit en grupp med tjänsteman för att försiktigt och varsamt ställa tillbaka stenarna på rätt plats. Originalet var inte bättre.

Det bästa man kan göra av situationen är att erkänna den olovliga konstinstallation som nu finns på plats. Det var ett bus. Och om en förälder kan förlåta sitt barn, så torde Länsstyrelsen äga förmågan att förlåta konstnären.

Precis som vid uppfostring kräver händelserna givetvis en kompromiss för att alla inblandade ska bli nöjda. Särskilt Länsstyrelsen vill ju inte tappa ansiktet.

Platsen med stenfigurer bör skyndsamt kulturminnesmärkas för att på så sätt bevara konstinstallationens integritet inför framtiden. Konstnären bakom verket bör snarast träda fram, ta några bötesbelopp i handen och namnge verket. I sin tur bör det sedan lyhört utredas om resten av klapperstensfältet ska organiserar på ett liknande sätt så att stentrollssamhället kan breda ut sig eller om konstverket ska vara inom nuvarande begränsade yta.

Men händelserna i klapperstensfältet kan också vara resultatet av en olycklig tvångstanke. Om så är fallet är det bara att beklaga den drabbade personen som tvingats utså otaliga timmar av ofrivilligt och mödosamt arbete.

Tidigare artikel: Klapperstensfält vandaliserat – blev till stenfigurer