Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vad är det egentligen som händer i Östersunds församling?

I förra veckan kunde ÖP berätta om turbulensen inom Svenska kyrkan i Östersund. På kort tid har flera anställda lämnat församlingen.
Läsarna på OP.se kommenterar så här.

Annons

korten fram. Det verkar vara en hel del som inte är nöjda med den nya organisationen eller den nye kyrkoherden.

Hoppas att ledningen kan ta till sig av kritiken och börja älska sin nästa såsom sig själva.

, men blir lika förvånad då jag läser om bråk och fejder i de kristna samfunden. Läser inte prästerna och de andra religiösa i församlingarna bibeln på samma vis som vi syndare? Kärleksbudskapet är väl om något att hålla sig till.

Följer man detta till fullo så blir det inget kurr eller någon holmgång.

säger att det tidigare var en platt organisation i Östersunds församling men han tycks inte veta vad han talar om. Hur är det med kunskaperna i organisation? Förändringen man gjort i församlingen är just att man har plattat till organisationen där man alltså tagit bort mellancheferna, präster som också var distriktsansvariga. Ledningen var tydlig förut men också mer human. Alla hade en nära chef som visste vad var och en gjorde vilket gynnade medinflytandet.

komministrar har sagt upp sig och slutar och inom loppet av några månader. Två av de fyra kantorerna har sagt upp sig liksom organisten. Ytterligare en av kantorerna har begärt en längre tjänstledighet för studier. En sådan personalomsättning är sensationellt hög.

Den sägs bero på en organisationsförändring som började förberedas för mer än två år sedan och som sjösattes för drygt ett år sedan.

I det här läget väljer ledningen och de förtroendevalda att inte göra något alls.

Vikarierande kyrkoherde Peder Hartwig vill avvakta en lämplig tidpunkt för att utvärdera den nya organisationen. Och de förtroendevalda väljer att försvara omorganisationen innan utvärderingen av den ens har påbörjats. Och ingen av dem andas något om att det kan vara fel på ledningen av den nya organisationen, vilket är den mest troliga orsaken till de avhopp som nu sker och som kan väntas fortsätta.

Kyrkorådet måste agera snabbt och resolut och ta de signaler som avhoppen innebär på fullaste allvar.