Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vad är ditt hus egentligen värt?Varför ska vi straffas ekonomiskt för miljöns skull?

Är du en av dem som har fått besked om nytt taxeringsvärde på ditt hus eller tomt? Känns det som att något måste ha blivit fel? Du är inte ensam. I Jämtlands län är småhusen i genomsnitt felvärderade med 182 000 kronor i årets taxering.

Taxeringsvärdet ska i princip motsvara 75 procent av fastighetens marknadsvärde. Men så är sällan fallet. Skatteverkets massvärdering av fastigheter ger mycket stora avvikelser för enskilda fastigheter.

Villaägarnas Riksförbunds medlemstidning Villaägaren presenterade nyligen en undersökning som på ett tydligt sätt visar på bristerna med taxeringssystemet.

Ett oberoende konsultföretag hade räknat ut hur stora avvikelserna är mellan 75 procent av det faktiska marknadsvärdet, det vill säga det värde som enskilda hus bevisligen sålts för, och det uppskattade värde som taxeringsprocessen gett dessa småhus.

Resultatet var nedslående. I genomsnitt är varje svenskt småhus felvärderat med en kvarts miljon kronor i årets taxering. De största procentuella felen finns i glesbygden. Tyvärr är det också där som värdena fortfarande används för beskattning, eftersom många fastigheters värde inte nått upp till taket för fastighetsskatten.

Där det är få försäljningar slås områden ihop i större enheter för att få tillräckligt många köp som underlag för att fastställa ett taxeringsvärde. Det leder till stor osäkerhet när det gäller taxeringsvärdets exakthet för enskilda fastigheter. För ingen kan väl på allvar tro att till exempel markvärdena kan ha fördubblats eller till och med tredubblats på tre år? Visserligen har priserna stigit men knappast så mycket.

Det är positivt att taxeringsvärdena inte används som underlag för beskattning för drygt 40 procent av landets småhus. Men självfallet borde de inte användas för någon.

Gör fastighetsskattereformen ännu bättre. Frys taxeringsvärdena på 2006 års nivå och utred sedan hur taxeringssystemet kan skrotas för gott.