Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Vad är skillnaden mellan att på felaktiga grunder sjukskriva sig och få ersättning av Försäkringskassaneller att på felaktiga grunder bedriva ett forskningsprojekt och få ersättning av Försäkringskassan?”

med sin sjukpenning. Smålänningen är snål. Göteborgaren är jovialisk. Värmlänningen är glad. Skåningen är lat och fet.

Judar är giriga. Negrer luktar illa. Zigenare stjäl.

Norskar är dumma. Engelsmän är artiga och stroppiga. Tyskar är dryga.

Alla som heter Kjell Hansen är fördomsfulla.

Ska jag göra listan längre? Eller börjar ni fatta?

Något så jävla dumt förtjänar egentligen inte att kommenteras, men jag kunde inte hålla mig.

så att på en varierande arbetsmarknad så finns det fler alternativ att välja på, det är lättare att hitta ett annat jobb om man har ett för tungt. Det är även så att i glesbygden så blir det en större andel gamla människor, de yngre flyttar till studieorter och blir kvar.

Då blir det också så att en stor andel av äldre icke-pensionärer arbetar i äldreomsorgen och sliter ut sina kroppar. Detta medför långa sjukskrivningar. I en arbetsmarknad med mera variation så är det fler som har lättare jobb och kan vara friska fram till pensionen.

jag genom åren mött många som inte vill ha jobb mer än några månader bara för att kunna stämpla fullt då ”vi” brukar vara i fjällen och åka skoter varje vår.

Många vill inte bli friskare än som det är just nu ”för då blir jag friskskriven” och måste jobba.

Det här har jag kontrollerat med kollegor och det är lika överallt.

småbarn sätter sig ÖP längst in i sandlådan och skriker ut hur oerhört orättvist behandlade vi stackars jämtar är. Nu igen!

Inte en stavelse om det som alla vi jämtar som inte är sjukskrivna mer än rikssnittet vill veta: Hur kommer det sig att jämtar, som ständigt skryter med sin rena luft, klara vatten och överlägsna friluftsliv, ständigt hamnar i topp vad gäller sjukfrånvaro? Är det inte dags för att sluta slå ifrån sig och i stället koppla på lite självrannsakan? För mig är det helt självklart att det finns en kulturellt rotad skillnad på hur jämtar och till exempel smålänningar ser på att utnyttja sjukförsäkringssystemen.

Jag tror det vore enklare och mycket nyttigare för oss om vi här i Jämtland accepterade fakta och verkligen försökte göra något åt det i stället för gång på gång klanka på budbäraren.

mellan att på felaktiga grunder sjukskriva sig och få ersättning av Försäkringskassan eller på felaktiga grunder bedriva ett forskningsprojekt där man mest antar, generaliserar, gissar och redan innan man har fakta tror sig veta det förhåller sig och får ersättning av Försäkringskassan?

Visserligen är gissningar, generaliseringar och handling i avsaknad av fakta Försäkringskassans grundstenar men detta är ju bara löjligt!

i dagens samhälle skulle kunna generalisera hela befolkningen i Jämtlands län, som en samling ”bedragare”. Av vilken anledning? Okunskap?

Ligger det missnöje och bitterhet från etnologen Kjell Hanssons sida från hans tid som anställd på Jamtli? Det är inte ovanligt att man vill hämnas när man har möjlighet. Någon riktig vetenskap finns ju helt uppenbart inte som grund för Kjell och Jonas Frykmans påståenden.

att själv bo i både Jämtland och Skåne och tror mig se en annan orsak till att Jämtland är överrepresenterade vad det gäller sjukskrivningar!

I Jämtland är det ofta långa resor till jobben vilket ger många timmar bakom ratten, dåliga vägar vilket påfrestar ännu mer, dyrt bränsle vilket gör att behållningen av inkomsten sjunker och det är ju inte bara bränslet som kostar är man kör bil, kallt klimat vilket både är påfrestande för kroppen och även gör boendekostnaden antingen dyr om man använder el som uppvärmning eller slitsam om man hugger ved, lönerna är sämre, avstånd till och brist på nöjen gör det svårare att hitta nya krafter, min erfarenhet är även att jobben många gånger är tyngre i Jämtland, indragningar av postkontor, närvårdscentraler och bensinmackar gör det inte heller lättare att bo i Jämtland!

Kan det vara inte vara så att man har andra förutsättningar i Jämtland som påverkar sjukskrivningarna snarare än ett motstånd till Stockholm?

Sen tror jag att sådana här studier och böcker gjorda på uppenbarligen lösa fakta inte gör saken bättre, se bara på Hansens slutsatser efter ”ett besök på Vattudalstorget”, mycket skrämmande att sådant finansieras av Försäkringskassan.

norrlänningar vill vara lediga och njuta av den vackra våren, åka skidor eller skoter, vara ute och jaga eller bara njuta av livet. Det finns väl nog av bleknosta anpasslingar i 08-området som varje dag sitter bort sina liv i pendeltåg och spårvagnar.

Varför tror ni man bor i Norrland? Det är ju ändå vi som ser till att 08-orna kan leva där nere i förorterna. Nej, sträck på er norrlänningar, var stolta, lägg in en snus och gå ut och njut av det vackra vårvintervädret! Vi konsumerar ju med våra försäkringskassepengar och håller Sverige igång. Höj ersättningen omedelbart till oss sjuka, arbetsskygga eller bara odugliga! Vi har också rätt att leva!

göra som Liza Marklund, lägga till ”baserad på en sann historia”, det vill säga Kjells egen sanning.

kvaliteten på en ordinär B-uppsats på vilket universitet som helst är långt högre än i det här ”projektet” (om man ska dra slutsatser av hur karl’n uttalar sig enligt den här artikeln).