Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vad gör det om jag dricker några glas vin när du inte är hemma?

Jag är vansinnigt trött på att lyssna till den okunskap som råder kring alkoholmissbruk.

Det är tufft nog att vara anhörig till missbrukare som det är, och att utöver det behöva bli utsatt för omgivningens brist på insikt i ämnet gör inte livet lättare att leva för oss medberoende.

Jag förstår att svenskar har svårt att närma sig ämnet alkohol rent sakligt eftersom de flesta är alkoholkonsumenter (av varierande grad), och känner behov av att gå i försvarsställning när alkohol kommer på tal. Människor tenderar att hellre ta ställning för alkoholen och mot alla oskyldiga medberoende (anhöriga) än tvärtom, och det enbart av egoistiska skäl – det vill säga för att man själv dricker alkohol och vill fortsätta med det.

Den bistra sanningen är faktiskt att när barn berättar om hur de lider av föräldrars drickande, tenderar många vuxna att tona ner det barnen berättar i stället för att backa upp dem bara för man känner sig aningen träffad själv av det som sägs. Det är oförlåtligt. Den värsta okunskapen (eller bortförklaringen, välj själva) av alla är nog ändå: ”Men vad spelar det för roll om de dricker när du ändå inte är där?” Det spelar en väldigt stor roll.

Om vi tar ett barn till en alkoholist som exempel, innebär drickandet att föräldern inte är kapabel att komma till undsättning när barnet behöver dem, vilket kan hända även när barnet sover borta.

För det andra är alkoholisten inte kapabel att köra bil dagen efter och är absolut inte i stånd att göra saker tillsammans med barnet dagarna efteråt heller. De kan ju inte ens hämta barnet hos barnvakten förrän sent på eftermiddagen och för barnets del blir även den dagen förstörd.

Men alkoholisten erkänner inte konsekvenserna av sitt drickande utan kommer med lögner och bortförklaringar som barnet genomskådar. Barnet blir inte bara sviket när det ser sin förälder dricka, utan bedragen flera gånger om, av sin mor eller far, även när barnet inte är hemma, eftersom sveken och de efterkommande lögnerna följer i alkoholistens fotspår.

För att skyla över ”det hela” och i försök att göra barnet glad igen börjar nämligen alkoholisten lova en massa saker (vi ska göra det ena roliga efter det andra framöver). De köper även prylar till barnet som plåster på såren. Men barn vill inte ha saker som plåster på såren. De vill ha trygghet och föräldrar att lita på, men det kan inte alkoholister ge dem.

Tänk därför efter innan du säger orden ”det spelar väl ingen roll vad någon gör när du inte är där” nästa gång. Det spelar alltid roll vad man gör. Alkohol kan göra fruktansvärt ont även för den nyktra omgivningen. Konsekvenserna är större och räcker betydligt längre än bara vid konsumtionstillfället. Tänk på det!

Anhörig

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel