Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vad gör man när det inte ens finns navelludd att pilla?

Det sägs att egenskapen ondska är vad som skiljer människan från djuret. När djur dödar varandra handlar det enbart om överlevnad i form av självförsvar eller hunger. Vi människor å andra sidan dödar varandra till höger och vänster på grund av allt möjligt.

Annons

Vi är onda.

Att jämföra oss med djur är alltså en förolämpning mot djuren.

I Storbritannien räddades nyligen tre kvinnor från slaveri. I över 30 år har de varit inspärrade av ett äldre par. De tre kvinnorna, en 69-årig malaysiska, en 57-årig irländska och en 30-årig brittiska, ska ha varit så rädda och traumatiserade när de väl kom ut från huset att det tog polisen närmare en månad att samla så mycket bevis mot paret att de kunde gripas.

Paret ska med hjälp av både psykisk och fysisk misshandel ha hållit de tre kvinnorna fångna i huset i en livstid. Den yngsta kvinnan tros till och med vara född i huset.

Ondskan i det här fallet är så fascinerande att jag inte kan släppa det. Hur blir man så ond till sinnet att man tar folk tillfånga, spärrar in dem i sitt eget hem och tvingar dem utföra hushållsysslorna åt en? Och tänk att det här 67-åriga paret inte kan ha lyft ett finger i över 30 år.

De har haft tre personer tillfångatagna i deras hem och tvingat dem att städa, laga mat och tvätta. Vad har de själv gjort i alla de här åren? Suttit i soffan och pillat navelludd? Med tre slavar i huset kan de knappast ha haft något navelludd att pilla.

Vet de hur man kokar vatten?

Byter lakan i en säng?

Vet de hur man sätter på tv:n, använder en mikrovågsugn, slår numret på en telefon?

Kan de ens klä på sig själva?

Enligt uppgift har de allihop bott i ett vanligt radhus i ett helt vanligt bostadsområde. Det är alltså inget mansion de här tre stackars fångarna har tagit hand om. Det äldre paret måste vara helt inkompetenta att ta hand om sig själva. Att skära halsen av någon är en form av ondska. Att spärra in någon mot dennes vilja är en annan form. På sätt och vis kan jag tycka att den senare nästan är värst.

Men se, förutom ondska finns bland oss människor finns även något som kallas för rättvisa.

Tänk er att det här paret kom hem en dag och hittar huset tomt. De tre slavarna har flytt. Det tar en månad innan polisen kommer och knackar på. Vad gör de under tiden? Vet de hur man brer en macka? Hur överlevde de?

Nu är rättvisa ett relativt begrepp. Det här paret lär hamna i fängelse. Och där kommer de väl fortsätta slippa laga sin egen mat eller tvätta sina egna kläder. Vi får hoppas att de i alla fall inser hur det känns att vara inspärrad.