Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vad gör ni för glesbygden?

Annons

Jag gästar Kall och glesbygden ofta. Egentligen verkar det inte finnas något parti som i realiteten värnar om den glesa bygden.

Jag kanske inte ska bli förvånad över att förra kommunalrådet i Åre, Eva Hellstrand (C), nu i valtider, när hon vill ha mer makt, uttalar sig om post- och teleproblemen i de verkligt glesa bygderna.

Har hon ett reellt engagemang i glesbygdsfrågor? Frågan är relevant utifrån hennes tidigare maktposition i Åre kommun och hennes brist på initiativ när samma frågor var aktuella inom Kalls församling.

Posten liksom Telia kommer båda med påståenden om att deras verksamhet i de glesa bygderna blivit alldeles för dyr. Jag undrar hur de räknar – vilka mått används? Oftast sägs det att det blivit för dyrt per kund.

C har nu i åtta år suttit i högerregeringen och haft alla möjligheter att göra något för glesbygden i Sverige. Är det någon som kan se något långsiktigt resultat?

Satsningen på Åre som en turistort var ett socialdemokratiskt initiativ som glädjande nog Fälldin (han var ju inte någon Stureplansliberal) fullföljde när han blev statsminister. Kan någon se någon infrastruktursatsning de senaste åtta åren som i grunden varit till gagn för glesbygden?

C, som på riksplanet talar sig varma för alternativ energi, lägger alla sådana planer i malpåse i Åre.

C har ministeransvaret för IT- och energi samt inte minst landsbygd. Det är dags för alla partier att ta ställning lokalt till ett flertal frågor före valet. Därför frågar jag er:

1. Hur kommer ni att agera under kommande mandatperiod för att de som bor i den verkliga glesbygden kommer att få sin post, kunna ringa sina samtal med telefon utan att den dör och kunna surfa på internet?

2. Har något parti en enda ide som kommer att göra den glesa bygden mindre gles?

Åtminstone inom Kall arbetar man nu med att försöka få fram bredband till alla byar. Kommer ditt parti att bidra så att även de som bor vid vägens slut ska kunna koppla upp sig och lyssna på fullmäktigesammanträdet till en rimlig penning?

Jag ser fram emot era snara svar.

Sören Monvall

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel