Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vad hände egentligen på landstingsstyrelsens möte?

Låt mig gissa hur det senaste mötet med landstingsstyrelsen gick till.

En morgonpigg och munter Harriet Jorderud (S) förklarar landstingsstyrelsens trettonde möte öppnat. På hennes högra sida sitter Robert Uitto (S) och pillar bort brödsmulor från slipsen.

Oppositionsrådet Christer Siwertsson (M), flinar illmarigt till vänster om Jorderud och vässar sin blyertspenna i en pennvässare designad för att efterlikna Carl Bildt. Pennvässaren skänktes till honom av en moderat partiledare under ett partijippo i Sigtuna 1995.

Sedan dess bär Siwertsson alltid med sig sin pennvässare i portföljen. Och var pennan stoppas in vill jag inte berätta.

Försiktigt och noggrant placerar Siwertsson blyertspennan mot sitt anteckningsblock för att färdigställa brandtalet han snart ska hålla inför majoritetens styrelseledamöter.

I dag tas det första steget för att sänka den socialdemokratiska makthegemonin. Om fyra år är Siwertsson äntligen regionens högste sjukvårdspolitiker. Snart är det Siwertsson och inte den där Uitto som flyger till mingel och middagar i Bryssel.

Men så slumpar det sig att Siwertsson hör något i bakgrunden. Siwertsson blir stressad och blyertsstiftet går plötsligt av. I bakgrunden hörs hur Uitto skrockar. "Nu ska lantisarna i centern opponera sig igen". Och Uitto fortsätter; "Ni måste väl förstå att man kan tycka två helt olika saker samtidigt – det har ju vi alltid gjort!". I landstinget har sossarna försämrat ekonomin och samtidigt vid varje val lovat att ekonomin ska bli bättre.

Siwertsson blir omkörd i opposition. Ett ärende som återremitterandes under förra sammanträdet är nu tillbaka på bordet igen. Majoritetens förslag är att sjukhusets kost ska bestå av mikrovärmd kallmat. Eva Hellstrand (C), är som vanligt heligt förbannad på landstingsstyrelsen. Det är hon varit sedan centern lurade ut henne ur Åre för att delta på dessa möten i Östersund.

Hellstrand argumenterar för att maten är en faktor för friskvård och regional utveckling. På ett sjukhus ska det serveras riktig och tillagad mat. Ledamöterna Johansson och Andersson, båda (C), nickar lydigt inför Hellstrands förslag. Frifräsare finns i alla partier. Men ingen centerpartist vågar opponera sig mot Hellstrand.

Det spelar ingen roll hur snabbt Siwertsson vässar pennan på nytt. Han finner inga ord. Upptäcker ingen egen position i debatten. Desperat stirrar han in i pennvässarens hål.

Jorderud fortsätter fördela ordet under mötet och hoppas oppositionen ska besinna sig. Maten försvinner inte. Den ska bara värmas i en mikro.

Någon läser upp brevet Fia Gulliksson författat. Hon vädjar till landstingsstyrelsen att dra tillbaka förslaget och satsa på riktig mat i stället. Socialdemokraterna lyssnar inte. Varken Vänsterpartiet eller Miljöpartiet yttrar sig. Uitto ryter plötsligt till och kallar borgarna och Gulliksson för ansvarslösa klassförrädare.

Finn Cromberger (FP) som länge räckt upp handen får till slut ordet. Han berättar om ett möte med Tjabo. Sen instämmer Cromberger i centerns förslag.

Siwertsson lägger ned blyertspennan på bordet och viskar tyst för sig själv "helvete jag skulle ha varit först". Uitto hör Siwertssons viskning, flinar och kliar sig i skägget.

Votering sker. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet röstar för att kall mat ska värmas i mikron. Centerpartiet, Moderaterna och Folkpartiet att den ska tillagad på riktigt. Majoriteten vinner därmed ännu en strid.

Snart går alla i samlad trupp till en av stadens bättre restauranger. Dagen efter kommer landstingsfullmäktige parodiskt informeras om gastronomi som regional utvecklingsfaktor.

Men smakupplevelser får det privata näringslivet sköta själva i Jämtland och Härjedalen.