Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vad händer bakom kulisserna?

Jag har på nära håll deltagit i händelseutvecklingen i dramat Maths O Sundqvist, där statens företrädare säger: ”Skriv på det här eller vi sätter dig i personlig konkurs”. Några reflektioner till ÖP:s läsare kan därför vara motiverade.

Arne Berggren, utsedd av Riksgäldsdirektör Bo Lundgren, har hela tiden agerat utifrån principen att påstå saker men sen inte i något avseende kunna dokumentera detta trots begäran.

Han påstår att Maths O har en miljardskuld. När så Maths O begär dokumentation blir det nej. Detta är fullständigt unikt i Banksverige. Vill man ha betalt för en ”faktura” får man faktiskt visa upp underlaget.

Det hör inte till vanligheterna att ett bolag med ett eget kapital om 1,3 miljarder, som revisorerna ställer sig bakom, och ett kassaflöde om 295 miljoner kronor, är värdelöst. Berggren stödjer sig på en egen värdering han låtit upprätta.

Nu finns ett förslag till lösning från D Carnegie & Co där Riksgälden först fullt ut får återbetalt sitt lån om 2,4 miljarder kronor. Därefter delar de rättmätiga innehavarna, det vill säga aktieägarna i D Carnegie & Co och Maths O, på övervärdena. Samtidigt löses också den skuld Maths O har. Egentligen är detta en självklar och naturlig lösning.

Det får vara slut på Arne Berggrens övergrepp gentemot Maths O Sundqvist.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel