Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vad händer med din Facebook när du dör?

Begravningsbyråer ser behov av att införa en helt ny tjänst. Allt fler anhöriga behöver hjälp med att stänga ner konton i sociala medier efter avlidna personer.

Vad händer med alla digitala konton i sociala medier när en människa dör? Sveriges begravningsbyråers organisation erbjuder sig från och med nu att hjälpa anhöriga att avsluta den avlidnas aktiviteter i sociala medier, skriver arbetarbladet.se.

– Vi tror också att utvecklingen kommer gå snabbt på området. Som det ser ut just nu så måste de anhöriga känna till att den avlidne hade till exempel en Facebook-sida. Vi hoppas att vi inom inte en allt för lång tid även kan spåra avlidnas tjänster på Internet eftersom det ju inte är alltid att de anhöriga känner till vad som finns, säger Ulf Lernéus, förbundsdirektör på Sveriges begravningsbyråers förbund i ett pressmeddelande.

Anhöriga ska också kunna ta del av texter och bilder som lagts upp på Facebook, Instagram, Twitter och LinkedIn upp till ett år tillbaka. Det är det danska företaget Aftercloud som anlitas. De har specialiserat sig på att stänga ner konton i sociala medier efter avlidna personer.

– På senaste året har det blossat upp en debatt om vad som ska hända med avlidnas konton i sociala medier. Hittills har det varit komplicerat för både begravningsbyråer och anhöriga att närma sig frågan. Det är med viss lättnad vi konstaterar att det nu börjar komma fram tjänster för detta, konstaterar Ulf Lernéus.

Linda Lundin
026-27 88 14
linda.lundin@arbetarbladet.se