Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vad har alliansregeringen åstadkommit?

Dags för en tillbakablick över alliansregeringens tid vid makten. Vilka ekonomiska förändringar har åstadkommits? De kan sammanfattas i ett par meningar: en omfördelning som medfört att fattiga har blivit fattigare och rika har blivit rikare på fattigas bekostnad. Dessutom tas sjumilakliv mot ett systemskifte genom utförsäljningar och privatiseringar.

Det är en ordning som många av alliansens då nytillkomna väljare inte kunde föreställa sig. Många trodde att det skulle vara nyttigt med maktväxling, andra röstade nej till Göran Persson. Med facit i hand är de åtskilliga som ångrar sig.

Fattigdomen skördar nya offer i takt med att allt fler långtidsarbetslösa trillar ner till de lägre a-kassenivåerna. Likaså bland deltidsarbetslösa drabbade av a-kassans 75-dagarsregel, andra korttidsanställda som med nya regler får hälften av tidigare ersättning och unga arbetslösa som hänvisas till socialbidrag för sin försörjning. Till socialtjänsten kommer också många som avslutat sina studier men inte fått jobb. Studerandevillkoret hos a-kassan är borta.

Långtidssjukskrivnas situation är förfärlig. Utförsäkringarna skickar 148 sjuka om dagen till AF.

Varken arbetslösa, sjuka eller pensionärer har fått ta del av skattesänkningarna. Men alla måste betala de höjda priserna.

Köerna till socialtjänsterna växer och socialbidragskostnaderna galopperar. Överskuldsättningen ökar, likaså exekutiva bostadsförsäljningar. Människor far illa.

Vinnare av högerpolitiken är de redan gynnade med förmögenhet, goda inkomster, jobbavdrag, värdefulla villor och som får behålla många tusenlappar när förmögenhets- och fastighetsskatten tagits bort. Nu kostar Ellinors koja och Ann-Charlottes slott lika mycket - en kommunal avgift med ett tak på 6 362 kronor.

Klyftorna ökar och barnen är förlorarna. Barn i familjer som har fått kraftiga inkomstsänkningar. Det är anmärkningsvärt att regeringen struntar i dem, trots att varje beslut som berör barn skall prövas utifrån barnperspektivet.

Eva Hillén Ahlström (S)

Bräcke

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel