Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vad har landstingets vänortsresor egentligen gett?

Man kan bli förundrad över mycket. Landstingets besparingar till exempel.

Hur mycket har landstinget ”sparat” de sista 10 till 20 åren? Lägger man ihop allt detta kan man fråga sig om landstinget finns kvar, ekonomiskt sett. Har inte landstinget sparat bort sig själv?

Ja, inte landstingsråden förstås, de har ju blivit flera under samma tid.

I all annan verksamhet gäller det att ha så få som möjligt ska gör samma sak, men inom landstinget vad gäller landstingsråden gäller motsatsen.

Har dessa styresmän/-kvinnor lyckats bättre med bland annat den ekonomiska planläggningen på lång och kort sikt inom landstinget efter hand de blivit flera?

Kaoset i landstingets ekonomiska planläggning tycks öka efter hand, både på kort och lång sikt. ”Desto flera kockar desto sämre soppa” heter det ju.

Det gäller förstås inte subventionerade ”semesterresor” till vänorter som ligger långt bort som möjligt. Där gäller inga begränsningar. Det skulle vara roligt att se en utvärdering av dessa resor ur rent ekonomisk synvinkel. Vad har dessa resor gett det jämtländska och härjedalska folket i bättre sjukvård eller annan landstingsverksamhet?

Har länskulturen blivit bättre?

Har utbildning och utveckling blivit bättre?

Har landsbygdsutvecklingen blivit bättre?

Har länstrafiken blivit bättre?

Har näringsliv och affärsutvecklingen blivit bättre?

För nu ska det sparas igen på sjukvården.

Det som förundrar mig mest är det resonemang som förs av landstingsledningen.

Små krämpor ska man inte göra något åt förrän de blivit större. Med andra ord små krämpor man måste vänta till det att krämpan har förvärrats till den grad att det , för har man tur dör vederbörande före eller tidigt i behandlingen vilket måste betecknas som en besparing.

Det andra finurliga i landstinget resonemang är, att om behandlingen misslyckas, kan man alltid förklara vederbörande som färdigbehandlad. Vips har inte landstinget några kostnader längre för vederbörande. Men det gäller inte för oss skattebetalare, för det är kommunen som får ta hand om alla misslyckade vårdfall från landstinget.

Regionsindelningen är nu en het fråga. Man kan göra en still undran: Slår man ihop två fattiga så blir de direkt rikare – eller?

Eller har våra landstingsråd upptäckt att kompetensen är större hos andra än hos de själva?

Detta måste vi som betala ta oss en grundlig fundering på inför nästa val. Hur är det med kompetensen?

Ove Hed

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel