Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vad har Skistar för preciserade mål?

Förra måndagen, (23 februari), skrev jag på ÖPdebatt och underströk vikten av att skidåkningen breddas i Åre. Inlägget föranledde Skistar till en
replik, (24 februari).
Deras svar kan inte stå oemotsagt. Skistar måste vara mer precisa och ha klarare visionära tankar inför framtiden än vad Niklas Sjögren Berg andas i sitt inlägg.

Niklas Sjögren Berg föreslår en direktdialog. Det har jag i många år försökt nå på olika nivåer men inte lyckats. Niklas nämner framgångarna med VM, världscup, et cetera. Vi gläder oss alla åt dessa, men det är inte det jag har tagit upp i min artikel.

Dessa investeringar har inte skapat en breddning av skidområdet vilket jag ser som en nödvändighet för att behålla Åres gäster.

Det görs undersökningar i Åre beträffande gästers synpunkter och så vitt jag har hört har önskemålet om en sammanbindning av Åre med Duved/Tegefjäll hamnat högt på listan. Stämmer det?

att en sådan undersökning också ska göras i vårt största upptagningsområde, Stockholm med Mälardalen. Det är där vi har den stora marknaden av gäster som gillar alpin skidåkning.

Under Vision 2020 måste det finnas preciserat hur de olika aktörerna avser att uppnå målen. Vad har Skistar satt som prioriterad åtgärd för egen del under rubriken ”unika upplevelser”? Att åka skidor från Björnen bort till Duved och tillbaka igen över Skutan borde vara en fantastisk upplevelse. Har Skistar något som slår detta?

Det finns mängder av aktiviteter men en framstår som helt dominerande, nämligen utförsåkningen Den är vi alla i Åre beroende av. Där har Åre en unik ställning i Norden. Vi har 900 meters fallhöjd och genom den föreslagna liften upp till toppen får vi 1000 meter. Vi måste ta vara på detta och inte bara försöka bli ett nordligare beläget Sälen.

De senare är ju redan drabbade framför allt vad gäller restauranger, som det finns på tok för många av. Jag förstår inte hur entreprenörerna kan drabbas av investeringar som gör skidåkningen attraktivare.

Slutligen talas det om gigantiska investeringar. Jag föreslår att de preciseras och att man beaktar att Åre har en liten närmarknad jämfört med Alperna som torde ha minst 100 miljoner människor på mindre än en dags bilresa från skidorten.

Därför måste det också accepteras att vi inte kan ha lika exklusiva transportörer som de största orterna i Alperna kan kosta på sig. Köp gärna begagnat.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel