Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad ska vi egentligen ha vindkraften till?

/

Annons

Fortum driver just nu en reklamkampanj på temat ”Hemligheten bakom svensk vindkraft”. Hemligheten heter vattenkraft. Utan vattenkraft, ingen vindkraft.

Vi får veta att när det inte blåser ”sätter vattenkraften högsta fart så att lampor kan fortsätta lysa och middagskastruller puttra”. Fortum äger minsann 200 vattenkraftverk som kan hålla vindkraften under armarna om det kniper.

Kampanjen avslöjar, oavsiktligt förmodar jag, kraftlösheten i regeringens energi- och klimatpolitik, där satsningen på vindkraft är ett dominerande inslag. Svenska Kraftnät har systemansvar för elförsörjningen i Sverige.

Där räknar man med en tillgänglighet (säker leverans) av elström från vindkraft på ynkliga 5 procent, det är en ofrånkomlig konsekvens av vindens opålitlighet. Det innebär att för varje kW vindkraft som installeras måste det finnas 0,95 kW reglerkraft (reservkraft) tillgänglig.

I Sverige fungerar vattenkraften som reglerkraft, det är den hemlighet som Fortum avslöjar. Nu börjar det tydligen gå upp för delar av alliansen vad detta egentligen innebär. Nu menar den moderata partistyrelsen att en större produktion av vindkraft kräver mer vattenkraft och man vill att mer vatten ska få lagras i magasinen. Alltså ska mer mark få läggas under vatten.

”Jag erkänner att det finns en nedsida för lokalmiljön”, säger Lars Lindblad som lett den arbetsgrupp som tagit fram förslaget (Svenska dagbladet 12 maj).

Jag tycker att den moderata partistyrelsen ska börja fundera på om det inte finns fler nedsidor i vindkraftsatsningen. Sverige är med dagens produktionsresurser självförsörjande på elkraft under överskådlig framtid. Varför ska vi ersätta billig och pålitlig vattenkraft med dyr vindkraft? Vindkraften bidrar inte till minskning av våra klimatutsläpp, vind eller vatten är lika rena. Varför ska vi då förstöra landskap och boendemiljö för tusentals människor?

Ska vi tvångsmatas med dyr vindkraft bara för att Fortum och andra vattenkraftproducenter ska kunna sälja reglerkraft när det inte blåser?

Vad ska vi egentligen ha vindkraften till? I den frågan döljer sig den verkliga hemligheten.

Mer läsning

Annons