Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vad skulle Salomo sagt till Obama?

Det var en gång en vis ledare som hette Salomo.

Han var visserligen vis, men också ofta iklädd sina bästa spenderbyxor och han omgav sig med mindre förståndiga rådgivare. Hans land och hans folk riskerade att tappa mycket av sin rikedom, men inte bara det, även omvärldens respekt kunde gå förlorad. Det var en svår situation för Salomo, för han gillade att vara rik, på både kunskap, makt och pengar. Men nu var krisen här. Pengarna räckte inte.

Salomo satte sig suckande ner i sin gyllene stol och drog sig till minnes en händelse som skulle ha kunnat ge eko världen över, även tusentals år senare. Om bara någon hade lyssnat. Den handlade om två kvinnor som fött varsitt barn. Så dör ett av barnen och det andra barnet anser sig båda kvinnorna ha rätt till. De sliter och drar i det. Till sist tröttnar Salomo på deras dumma kamp.

Han tar barnet, höjer svärdet och säger till dem att han ska klyva barnet mitt itu så att de får en halva var, eftersom de inte kan komma överens. Den ena kvinnan, vi kan kalla henne Anna, håller med och tycker att det är rätt metod, medan den andra kvinnan, Maria, genast säger att Anna bör få barnet, för det är ändå bättre att barnet får fel moder än att det dödas. Salomo ser moderskärleken i Maria och ger barnet till henne.

Vad skulle Salomo ha sagt om han levt idag och sett president Obama stå där handfallen med sitt folk, sin kongress och sin ekonomi, allt på väg att slitas itu. Och inte bara det. Världens ekonomier kan lamslås om inget bra händer. Kanske hade han sagt att om vi alla ska överleva på sikt måste vi hålla sams. För nu herr president är klockan fem i tolv och skuldtaket bågnar allt mer, och det är dags att släppa prestigen.

Det hade Salomo sagt till Obama.