Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vad som göms i statistiken är dock höljt i natt och dimma

Jämtlands län har den största ökningen av antalet anmälda våldsbrott i Sverige sedan sekelskiftet. Det framgick av en sammanställning Dagens Nyheter presenterade på nyårsafton. Nyheten blev en ny bekräftelse av hur svårt det är att tolka statistiken från Brottsförebyggande rådet, Brå.

"Jag tror inte vi jämtar slår varandra på käften mer än andra" kommenterade chefen för kriminalunderrättelsetjänsten i Jämtland, Håkan Johansson, i DN. Antagandet är helt rätt – men det påstods inte heller att så är fallet. Trots att antalet anmälda våldsbrott i länet ökade med 76 procent mellan åren 2000–2002 och 2010–2012 så ligger Jämtland ändå "bara" på plats nio. Strax efter ligger de två andra uppstickarna bland länens våldsgaseller – Norrbotten och Värmland. Bådas ökning av antalet anmälda brott är 72 procent.

I mitten av oktober basunerade Dagens Nyheter ut ett budskap som gick stick i stäv med det ovan. Våldsbrotten minskar i Sverige och i hela västvärlden, hette det då. Och professorn i kriminologi Jerzy Sarnecki menade att förklaringen var att vi helt enkelt blir allt mer civiliserade. Ett påstående som lät rent häpnadsväckande, exempelvis för den som åker tunnelbana i Stockholm sent en helgkväll.

När nu de professionella brottsbekämparna ska jämka ihop de motstridiga budskapen blir det ungefär så här: "Resultatet kan visa på att polisen blivit bättre på att uppmärksamma våldsbrott i de här länen, men också att det tagit längre tid för våldsminskningen att slå igenom där", säger Brå:s expert på våldsbrott Sven Granath.

Flera poliser DN talat med hakar på argumentet att polisen blivit bättre på att uppdaga våldsbrott i det fördolda, framför allt i nära relationer. Man lyfter, som Håkan Johansson i Jämtland, fram ett förbättrat samarbete med myndigheter som socialtjänsten och sjukvården.

Och visst kan det vara en del av förklaringen bakom den galopperande ökningen av anmälda våldsbrott i framför allt skogslänen. Men det är svårt att köpa förklaringen rakt av.

Polisens statistik över sin egen brottsbekämpning har nämligen de senaste åren blivit så komprometterad att det är svårt att ta den på allvar. Slagskuggan från tokfenomen som "pinnräkningen" i polisarbetet – klara hellre upp tio bagateller än ett tungt brott – faller tung över hela myndigheten.

Lägg därtill politikernas förödande oskick att konsekvent hantera brottsstatistiken så att den stärker den bild man vill mana fram av samhällsutvecklingen - och resultatet blir att vi rycker på axlarna åt det mesta som bär Brå:s stämpel.