Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vad sossarna inte berättar

Dagens ämne har knappast ett chockerande nyhetsvärde. Nämligen att politiker ofta friserar sanningen och det vetenskapliga stödet bakom politiken i tafatta försök av att vara pedagogiska.

Ett slående exempel är Socialdemokraternas ekonomiska politik. I årets valrörelse har Socialdemokraterna laddat upp med en löfteskarusell. Löften som ska finansieras med bland annat dubblerad restaurangmoms på 5 miljarder kronor och dubblerad arbetsgivaravgift för unga på 16,5 miljarder kronor.

Motivet bakom skattechocken är att skattesänkningen haft en för liten jobbskapande effekt. Reformen har varit dyr.

Företagare inom branscher som handel och restaurang vittnar om att rabatten ökat deras anställningsvilja. Det är trots allt branscher där personal upptar en stor del av kostnaden för verksamheten. Det är här vi finner arbetsgivare som ofta anställer ungdomar efter gymnasiet; matbutiker, klädesbutiker, caféer och restauranger.

IFAU räknade på hur många jobb som skapades som en följd av reformen under ett av Sveriges värsta krisår 2008–2009. De kom fram till 10 000 jobb. Sett till hur världsekonomin såg ut då är den jobbskapande effekten förvånansvärt hög.

Socialdemokraterna har glömt berätta för väljarna att politiska reformer inte är symetriska. Det vill säga, det finns inte en jämn följd av händelser efter att man sänker eller höjer en skatt.

Man kan inte räkna med att om sänkningen av arbetsgivaravgifter för ungdomar gav 10 000 jobb så innebär det 10 000 jobb också kommer gå förlorade ifall reformen dras tillbaka. Tvärtom blir jobbförlusten mycket större eftersom företagen anpassat sin verksamhet till nya förutsättningar.

Något som stöds av Handels utredningsinstitut, HUI. Nyligen presenterade de sin forskning efter att ha studerat sänkningen av arbetsgivaravgifter för ungdomar. Deras slutsatser är att fler jobb går förlorade om man höjer arbetsgivaravgifterna för ungdomar än de jobb som skapats som en följd av sänkningen.

Vad Socialdemokraterna dessutom inte berättar är att det i regel alltid är kostsamt att minska klyftan för ungdomars möjligheter att komma in på arbetsmarknaden. Arbetsmarknadspolitiken saknar i dag lågt hängande frukter.

Vad gäller rabatten på arbetsgivaravgifter för ungdomar så blir den dessutom dyrare för statskassan om fler drar nytta av den. Att reformen varit dyr är alltså ett tecken på att den fungerar och faktiskt ger jobb. Om företagen valde att inte anställda, då skulle statskassan inte belastas.

Socialdemokraterna bygger sin politik på ett tankefel. Det är givetvis trist att Socialdemokraterna inte berättar det här för väljarna. Låt oss hoppas att sossarnas tystnad handlar om pedagogisk vägledning och inte att man vill föra väljarna bakom ljuset.