Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vad var bäst under 2013?

Snart är det nytt år, men hur minns vi egentligen det pågående året?

Kultur & Nöje har bett ett antal kulturarbetare och arrangörer svara på två frågor:

1. Vad var den bästa kulturupplevelsen 2013?

2. Vad jag hoppas på av 2014
Läs deras svar här ovan och nedan.

Mats Hurtig, revymakare, kultursamordnare, textförfattare mm:
1. Blev knockad av ett fantastiskt rockband från England som heter ”The Temperence Movement”. Två spelningar i Östersund av ett galet bra rockband 2013.
2. Lyckad nyårsrevy med Östersundsrevyn, en rolig sommar med att spela fars i Föllinge och att vi får uppleva många spännande upplevelser när jag och frun reser till Kanada och USA till våren.


Petter Arbman, journalist och kritiker:
1. Dött lopp mellan spelet ”The Last of Us” och Niki de Saint Phalle-utställningen ”Flickan, monstret och gudinnan” på Moderna Museet
2. Att kulturen och underhållningsbranschen fortsätter berikas av andra än vita män – det känns faktiskt ganska hoppfullt efter detta år

Erika Andersson, musiker, bluesgeneral

1. (hur kan man välja bara en??) Östersunds bluesfestival 2013 – då främst The Temperance Movement, Eddie The Chief samt ”3 ocklock blues”. Deadman 4 april via IF Popgeni, Turnpike troubadours via IF PopgeniIsrael, Nash Gripka 14 nov via IF Popgeni
2. Lika mycket bra musik, både lokal och importerad som under 2013 (och tidigare år) samt en mer utvecklad debatt kring kultur; samarbete mellan olika arrangörer och evenemang (oavsett sport/musik/teater/gourmet) och en stor satsning i att visa att Östersund har så otroligt mycket att ge; året om.


Andrea Wictorsson, artistbokare på Storsjöyran
1. Lana Del Rey på Annexet, årets mest förtrollande och förföriska konsert. ”Ride” var helt magisk
2. ”House of Cards” säsong två kommer väl under 2014, det kommer jag leva länge på.

Jens Ganman, musiker, krönikör, radioman
1. Southside Johnny i Trondheim, Stephanie Wendt & Katarina Åhlén i Oviken.
2. Att Lasse Stefanz får nobelpriset. Karriären brukar ju ta slut efter att man vunnit det.


Björn Bostrand, journalist, konsertarrangör mm

1. Den musikaliska och högklassiga mångfald som intog livescenerna i Östersund.
2. En fortsättning på 2013 med förhoppningen att någon av våra folkvalda politiker också ska hitta dit någon gång och bli upplyst.


Clara Bodén, filmare, gallerist mm

1. Jämn kamp mellan att inse att Stig Classons ”De 10 budorden” från 1984 ligger på SVTs öppna arkiv eller en längdtur i mars helt ostört på isen mellan Rödön till Hallen med Philip Glass´ ”Koyaanisqatsi” i öronen.
2. Fortsättningen av livet. Medmänsklighet och kärlek. Att den film jag precis färdigställt ”lgh plus bil plus allt jag har och äger” ska mottas på något spännande vis på Göteborgs filmfestival nu i januari.


Fia Gulliksson, krögare, kalaskokerska, entreprenör, programledare mm

1. Alltså Shurman från Austin Texas och Joshua James - båda på egna krogen Jazzköket. Oförglömliga musikaliska möten och upplevelser! Missade tyvärr hela Yran för vi hade så mycket att göra på Jazzköket - annars är så klart YRAN en kulturhöjdare.
2. Dirty Loops, Viktoria Tolstoj och Joshua James i repris på Jazzköket.


Calise Göransson, artistbokare för Jazz i Jemtland:

1. Bengt Hallberg i konserten ”Bengt Hallberg och en flygel” som hölls på Storsjöteatern den 28 april. Det var en magisk upplevelse att se denna smala, ytterst gracila och försynta gentleman, med ålderns rätt, ensam gå fram till en stor svart flygel, placera sina handskar och käpp på flygelns lock för att sen sätta sig ner och formligen fylla hela lokalens volym med fantastisk musik. Till ett enormt jubel.
Att Bengt sedan bestämde sig för att underhålla änglarna i himlen, endast två månader efter konserten, gör minnet än mer magiskt. Är personligen väldigt glad i att innan konserten få ge honom en liten guidad tur i vår omnejd och särskilt glad blev han i att få komma till Sommarhagen. När sen soundcheck och ”att värma upp händerna” påbörjades (då jag passade på att ta mängder av bilder) spelar han plötsligt ”Jämtlandssången” för mig, då stannade tiden.
2. Hos mig finns inget annat än att politikerna gör en redig kovändning, eller så här i vintertid kanske man säger ett lappkast, i sin inställning till kulturen. Om Bengt Hallberg varit hockeyspelare, i finfin arena, hade han inte klivit upp på isen och levererat i 80-års ålder såsom han gjorde och gladde så många.Helene Gedda, fotograf, gallerist mm
1. Mattias Alkbergs Begravning och kanske särskilt låtarna ”Skända flaggan”, ”Serotonin” och ”Kungen bestämmer”
2. En ny bok av Annelie Jordahl och en utställning av animatören Chris Shepherd


Eva Aspling, chef för Filmpool Jämtland
1. att länet nu har 16 digitala biosalonger fördelat på 11 biografer.
2. Under 2014 hoppas jag att länet får 5-10 digitala salonger till. Man ska helt enkelt ha möjlighet att se aktuell film vart man än bor.


Katarina Franck, konstnär, curator, psykolog mm
1. Får jag välja flera? Fast i samma medium. År 2013 har jag nämligen uppnått kulturnirvana genom några tv-serier. ”Top of the lake” av nyzeeländska Jane Campion (regi o manus till filmen Pianot bland annat) fick mitt ärgade kulturhjärta att vekna. Och på samma plats -fast i en annan genre- hamnar serien ”Weissensee” som utspelar sig i Berlin på 1980-talet. När den östtyska skådespelaren Katrin Saß sjunger ryser jag av välbehag. Underbart skådespel i båda serierna. Gemensam känsla är vemod.
2. Jag kommer att få resa en del under år 2014 och då vankas det förhoppningsvis upplevelser av alla möjliga slag. Hoppas bland annat att få bevista en hockeymatch på Madison Square Garden.


Patrik Zackrisson, musiker och revystjärna:
1. Att Storsjöyran ökade i besökarantal och fortsätter hålla greppet.
2. Att jämtarna inte tappar insikten kring hur viktigt det är att faktiskt lösa in sej på Yran. Om inte vi själva går, går ingen utifrån heller. Ett Östersund utan Yran är ett fattigare Östersund.

Thilda Persson, musiker

1. Aspås BK-festivalen, en riktig pärla som förgyllde hela sommaren. Även Bror Gunnar Janssons spontan-spelning i tältet på Bluesfestivalen är ett jämrans fint minne.
2. Framför allt att släppa eget material och spela så mycket som jag bara kan! Första målet är Stockholm i februari då jag ska spela på Manifest on Tours’ riksfinal. Ser också fram emot att se musikscenen i Östersund blomstra, finns en massa bra band här nu


Linda Svedberg, konstnär:

1. Utställningen ”Duende” på Bollnäs Konsthall, fyra konstnärer som arbetar i trä. Jag gick runt och grät, det var så vackert!
2. Osannolika möten.


Görel Stephanson, fd ordförande för Jämtlands Läns Konstförening (JLK).

1. Bäst 2013 tycker jag har varit Anna Odell. Både utställning och sedan göra en så viktig film. Hon är modig.
2. Inför 2014 vore det kul med något internationellt! Samt ett Nationalmuseum Norr!


Sabina Werme, musiker

1. Fusion Festival i Lärz, Tyskland. Som ett sjukt stort Urkult blandat med ett övergivet nöjesfält och en Alice-i-underlandet-film, byggt på ett gigantiskt före detta flygfält, med många unika och specialbyggda scener för både musik, teater, nycirkus, biovisningar, dans och mycket mer. Och massa glutenfri, vegetarisk mat, alltså wow!
2. Se The Knife. Gå på balett. DJ:a mer. Sen hoppas jag på att få uppleva färdigställandet av Systraskaps debutalbum. Och en Europa-turné på det!